Martina Hingis geniet als nooit tevoren
NOS Sport

Hingis glimlacht op 34-jarige leeftijd als nooit tevoren

Alsof de tijd jaren had stilgestaan, veroverde Martina Hingis afgelopen weekend bijna als vanzelfsprekend twee titels op Wimbledon. Op 34-jarige leeftijd is de lach weer terug op het gelaat van de Zwitserse tennisster, die bezig is aan haar tweede jeugd.

Het is de tijd van de Spice Girls, de tijd dat Ajax in Europa nog een grootmacht is. En de tijd dat Wim Kok nog minister-president van Nederland is. Eind jaren negentig wordt het damestennis gedomineerd door onder anderen Hingis, die de titels aaneenrijgt.

Tussen 1997 en 2002 staat ze twaalf keer in een grandslamfinale en verovert ze zes titels op een major. Drie keer op rij wint ze de Australian Open en alleen Roland Garros weet ze nooit te winnen. In 2002 verdwijnt ze plotseling van het strijdtoneel, wegens een enkelblessure.

Nu geniet ik er echt van. Toen ik 17 was, benaderde ik het heel anders. Toen dacht ik: oké, Wimbledon staat voor de deur en je hebt geen tijd te genieten.

Martina Hingis

Comeback

Een comeback kan haast niet uitblijven en in 2006 is het dan zover. Het tennissen is ze niet verleerd, maar op de grandslams komt ze niet verder dan de laatste acht. Al na twee jaar houdt ze haar 'tweede carrière' voor gezien.

De directe aanleiding blijkt een andere. Hingis is in 2007 op Wimbledon positief bevonden op het gebruik van cocaïne. Het prijzengeld dat ze sindsdien heeft verdiend, moet ze terugbetalen. Hingis ontkent en voert haar leeftijd en blessures aan voor haar beslissing.

  • AFP
    Martina Hingis in de jaren negentig
  • AFP
    Martina Hingis na winst van de Australian Open 1997
  • AFP
    Martina Hingis wordt getroost door haar moeder

'Ander leven'

Precies acht jaar later staat Hingis, tijdens alweer haar 'derde carrière', in het stralende middelpunt op Wimbledon na winst in het damesdubbelspel en gemengd dubbelspel.

"Ik heb het gevoel alsof dat in een ander leven was", verklaart Hingis refererend aan het begin van haar loopbaan. "Dit overtreft al mijn verwachtingen. Normaal gezien mag je je al gelukkig prijzen als je dit toernooi één keer wint en eigenlijk ben je zelfs al bij de gelukkigen als je het gewoon mag spelen."

Hingis richt zich nu alleen op het dubbelspel en staat met een grote glimlach op de baan. Lachend strooit ze als vanouds met dropvolleys, alsof het haar nauwelijks moeite kost. "Nu geniet ik er echt van. Toen ik 17 was, benaderde ik het heel anders. Toen dacht ik: oké, Wimbledon staat voor de deur en je hebt geen tijd te genieten. Het is een nieuw toernooi, een nieuwe week en je moet weer voorbereid zijn. Enkelspel kost je zoveel meer stress."

Ik heb altijd aangegeven dat ik graag in Rio wil spelen. Daarom heb ik Roger Federer en Stan Wawrinka ook gevraagd.

Martina Hingis

Zelfverzekerd

Op de vandaag verschenen wereldranglijst bezet Hingis de tweede plaats, achter haar dubbelpartner Sania Mirza. "Ik heb er altijd in geloofd dat ik de top weer kon bereiken. Altijd heb ik gedacht dat ik een van de beste volleys en backhands ter wereld heb", klinkt Hingis zelfverzekerd.

De BBC noemde haar in het wedstrijdcommentaar de beste dubbelspeelster van het moment. Het geheim? "Als kind heb ik veel aan yoga gedaan. Als ik het echt nodig heb, doe ik het nog steeds. Zoals zaterdag: dan rek ik het nodige en doe ik wat yoga. Het helpt je echt. Mijn moeder heeft het me als jong meisje echt opgedragen. Het is niet echt spannend als je jong bent, maar op latere leeftijd helpt het wel."

Federer/Hingis?

Hingis heeft haast alles bereikt in haar carrière, maar een olympische medaille ontbreekt nog. Na afloop van haar twee titels werd haar gevraagd naar haar plannen voor de Spelen in Rio. "Ik heb altijd aangegeven dat ik graag in Rio wil spelen", antwoordde de Zwitserse. "Daarom heb ik Roger Federer en Stan Wawrinka ook gevraagd. Ik zou het geweldig vinden, maar we zien wel hoe het loopt."

  • AFP
    Leander Paes en Martina Hingis
  • AFP
    Martina Hingis (l) Sania Mirza veroveren hun eerste grandslamtitel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl