Robert Gesink
NOS Wielrennen

Gesink verliest tijd en spaart Ten Dam niet

De negende plaats in de ploegentijdrit van de Tour de France is niet waar Robert Gesink op gehoopt had. De kopman van Lotto-Jumbo verliest kostbare tijd op de favorieten en dat wordt Laurens ten Dam en Bram Tankink aangerekend.

De twee moesten al vroeg lossen. Ten Dam op een wel heel knullige manier. Hij schakelde verkeerd, waardoor zijn ketting er af liep. "Hij wilde naar het binnenblad, terwijl dat helemaal niet moest. Heel stom, hij was aan het klungelen. Dat weet hij zelf ook. Daar hebben we het over gehad", zegt Gesink.

Wat doet dat met een ploeg? "Het scheelt rust voor de anderen en kracht voor op kop. Dat mag niet gebeuren, maar het gebeurt wel. Maar goed, zij voelen zich er lulliger onder dan ik."

Ten Dam doet belofte

"Na de rustdag gaan we de bergen in", vervolgt Gesink. "Laurens heeft me beloofd er helemaal te zijn. We gaan strijden. Fouten maken, dat gebeurt niet opzettelijk. Ik ben rustig gebleven toen ik hem erop aansprak."

Ook Jos van Emden baalde van het optreden van Ten Dam en Tankink. "Een aantal man reed heel sterk, maar een aantal ook niet. Elk schakeltje mis je. Ze hebben wat steken laten vallen, ja."

Gesink wilde verrassen

Het moge duidelijk zijn: Gesink had er meer van verwacht. "In Utrecht startten we super op tijdritgebied. Een negende plaats, nee, ik had op meer gehoopt. Misschien zelfs wel dat we de verrassing van de dag zouden worden, maar dat zijn we niet."

Lotto-Jumbo was 1.14 langzamer dan BMC, de winnende ploeg. In het klassement is Gesink nu vijftiende op 2.52 van geletruidrager Chris Froome. Toch blijft Gesink overwegend positief.

Kelderman knapt op

"We zijn weer een dagje dichter bij Parijs. En Wilco Kelderman en Ten Dam zijn aan de beterende hand, nadat ze eerder deze Tour lelijk vielen." Ook Kelderman zelf, die last van zijn rug heeft, kan weer lachen. "Ik zie de zon weer schijnen."

"Morgen een rustdag, dan gaat het vast nog een stukje beter. Misschien kan ik in de bergen dan weer mijn werk doen", aldus Kelderman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl