NOS Nieuws

Water Pristina afgesloten na arrestatie IS-verdachten

In de Kosovaarse hoofdstad Pristina hebben de autoriteiten de watertoevoer gedeeltelijk afgesloten na de arrestatie van vijf mogelijke terroristen. De verdachten, die banden zouden hebben met terreurorganisatie Islamitische Staat, zouden gif in een enorm waterreservoir hebben willen doen.

De autoriteiten laten onderzoeken of er gevaarlijke stoffen in het water terecht zijn gekomen. Ondertussen zitten tienduizenden inwoners van de hoofdstad sinds vanochtend zonder water.

Kunstmatig meer

Patrouillerende agenten zagen vanochtend drie mannen die zich verdacht gedroegen in de buurt van het kunstmatige meer Badovc, dat bijna de helft van Pristina van water voorziet. De twee andere verdachten zijn elders in Kosovo opgepakt.

De vijf mannen zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij terreurdaden. Twee van hen waren vorig jaar ook al opgepakt omdat ze van plan zouden zijn geweest naar Syrië af te reizen.

Propagandavideo

Afgelopen weken hebben Kosovaarse IS-strijders in propagandavideo's gewaarschuwd dat er binnenkort aanslagen worden gepleegd op doelen als waterreservoirs. Sindsdien houdt de politie mogelijke doelwitten nauwlettend in de gaten.

Volgens veiligheidsbronnen zijn meer dan tweehonderd Kosovaren naar Syrië en Irak gegaan om daar te vechten. Ruim dertig van hen zouden zijn gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl