Luca Paolini
NOS Wielrennen

'De combinatie cocaïne en wielersport hoor je zelden'

Herman Ram keek verbaasd op toen hij vrijdagavond het bericht over het vermeende cocaïnegebruik van wielrenner Luca Paolini hoorde. “De combinatie cocaïne en wielrennen hoor je haast nooit", aldus de directeur van de Dopingautoriteit. "In andere takken van sport komt het weleens voor, maar in het wielrennen is het ongebruikelijk.”

Jaarlijks kent Nederland twee tot drie gevallen en wereldwijd zijn dat er slechts enkele tientallen. Het laatste bekende geval in het wielrennen is Tom Boonen; hij testte tussen 2007 en 2009 driemaal positief op het verboden middel.

Hoe ongewoon de combinatie ook is, over de achtergrond heeft Ram geen twijfel. De kans is nihil dat de Italiaanse wielrenner middels vervuiling van medicijnen of verzorgingsproducten in aanraking is gekomen met cocaïne. "Het is simpelweg veel te duur om per ongeluk ergens in terecht te komen. Volstrekt onmogelijk is het niet, maar wij zouden nooit denken aan vervuiling.”

Het lijkt er dus op dat Paolini de drug bewust gebruikt heeft. "Of iemand moet het via voeding hebben toegediend", aldus Ram.

Tante uit Peru

Uit het verleden is één zaak bekend waarin het toch middels een ander product tot een sporter was gekomen. Nadat hij positief was bevonden op het gebruik van cocaïne bleef hij stellig ontkennen dat hij het had gebruikt. Hij beweerde dat het in de thee van zijn tante uit Peru had gezeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl