NOS Nieuws

Koenders bij herdenking Srebrenica: wij rouwen met u

Herdenking in Srebrenica

De genocide op duizenden moslims in Srebrenica is een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederland en Bosnië. Dat heeft minister Koenders gezegd tijdens de herdenking in Potocari. "Wij rouwen met u", zei hij in zijn toespraak tot de nabestaanden. "We kunnen u niet bevrijden van uw rouw, maar we kunnen wel helpen met het blijven zoeken naar uw vermiste mannen en zonen."

Na de val van de moslimenclave, vandaag twintig jaar geleden, werden 8000 moslimmannen en -jongens door de Bosnisch-Servische troepen van generaal Mladic vermoord.

De internationale gemeenschap is er volgens Koenders niet in geslaagd om voldoende bescherming te bieden aan de mensen in de zogeheten veilige gebieden, waaronder Srebrenica. "De Nederlandse regering draagt als lid van de internationale gemeenschap politieke medeverantwoordelijkheid voor de situatie waarin dit kon gebeuren. Daarom is het Nederlandse kabinet, na diepgaand onderzoek naar wat er is gebeurd, afgetreden in 2002", aldus de minister.

Koenders eindigde zijn toespraak (.pdf) met: "de gruweldaad die hier heeft plaatsgevonden, mag nooit worden vergeten."

Vanavond van 18.40 tot 19.30 uur wordt op NPO 2 en NOS.nl het programma '20 jaar na Srebrenica' uitgezonden met een terugblik op de herdenking.

Volledige Srebrenica-toespraak minister Koenders (Engels)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl