Een voedseluitdeling in Aden in mei van dit jaar
NOS Nieuws

Humanitair bestand Jemen na een paar uur geschonden

Het humanitaire bestand dat gisteravond laat in Jemen inging, lijkt nu al niet te houden. Eerst leek het erop dat de Houthi-rebellen en het regeringsleger de vijandelijkheden waren gestopt, maar al snel kwamen berichten van luchtaanvallen op de hoofdstad Sanaa en beschietingen in Aden.

Het bestand moet hulpverleners de kans geven om de bevolking van voedsel en medische zorg te voorzien. Het geldt tot het einde van de ramadan, eind volgende week. Het is door bemiddeling van de VN tot stand gekomen.

Een konvooi dat klaarstaat om Aden binnen te gaan, is vanwege de schotenwisselingen nog niet in beweging gekomen.

Blokkades

In Jemen woedt een strijd tussen Houthi-rebellen uit het noorden en door Saudi-Arabië en een internationale coalitie gesteunde regeringstroepen. Die coalitie blokkeert havens en vliegvelden, waardoor een groot tekort aan voedsel en medische hulpmiddelen is ontstaan.

In de al bijna een jaar durende strijd hebben de Houthi's een groot deel van het land onder controle gekregen, waaronder de hoofdstad Sanaa.

Drama

De humanitair coördinator van de VN voor Jemen, Johannes van der Klaauw, zegt dat een pauze in de gevechten noodzakelijk is. "Tachtig procent van de bevolking heeft humanitaire hulp nodig. De humanitaire situatie is een groot, groot drama", zei hij in het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

Van der Klaauw reageerde vlak na het ingaan van het bestand voorzichtig optimistisch. "Het is niet de eerste keer dat we zo'n pauze hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl