NOS Nieuws

Acteur Omar Sharif overleden

Omar Sharif deed vrouwenharten sneller kloppen

De Egyptische acteur Omar Sharif is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend van zijn rollen in Lawrence of Arabia en Doctor Zhivago, maar was ook een van 's werelds bekendste bridgespelers.

Bij zijn geboorte was Sharif christen en heette hij Michel Shalhoub. Op jonge leeftijd bekeerde hij zich tot de islam om met een moslima te kunnen trouwen. Toen nam hij ook de naam Omar al-Sharif aan.

In de jaren 50 begon hij in Egypte in films te spelen. Hij werd snel beroemd, waardoor de westerse filmindustrie hem in de gaten kreeg.

  • ANP Kippa
    Omar Sharif in Dr. Zhivago met Julie Christie
  • ANP Kippa
    1974: Juggernaut
  • ANP Kippa
    1969: Omar Sharif met onder meer Gregory Peck in 'Mackenna's Gold'
  • ANP Kippa
    1971: 'The Horsemen'
  • ANP Kippa
    1962: Lawrence of Arabia
  • Getty Images
    Omar Sharif met Barbra Streisand in Funny Girl

Voor zijn eerste Hollywood-film Lawrence of Arabia uit 1962 verwierf hij direct een Oscar-nominatie. Drie jaar later won hij een Golden Globe voor zijn rol in Doctor Zhivago. Daarna speelde Sharif nog in tientallen Engels- en Franstalige films.

Sharif schreef verschillende boeken over bridge en had zijn naam verbonden aan een bekende computergame over het kaartspel: Omar Sharif Bridge.

Alzheimer

Eerder dit jaar maakte zijn zaakwaarnemer bekend dat Sharif aan de ziekte van Alzheimer leed. Vanmiddag overleed hij in een ziekenhuis in Caïro.

Omar Sharif

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl