De Griekse premier Tsipras in het parlement
NOS Nieuws

Grexit of Grescue?

Het laatste voorstel van de Grieken biedt weer een beetje hoop op een 'Grescue'. De nieuwe plannen van premier Tsipras lijken erg op de Europese plannen waar de Grieken afgelopen zondag nog 'nee' tegen zeiden. Dit zijn de belangrijkste verschillen die er nu nog overblijven.

Overschot

Allereerst is het doel naar boven bijgesteld. De Eurolanden vroegen om een begrotingsoverschot van 3,5 % in 2018. Dat betekent dat de overheid 3,5 % meer geld binnenkrijgt dan uitgeeft, als je de schulden niet meerekent. Daar willen de Grieken nu ook op mikken. Als dat lukt, zal het ertoe leiden dat ze hun schulden beter kunnen afbetalen.

De overheid wil aan inkomsten komen door een aantal maatregelen.

Belastingstelsel

Op dit moment zit het Griekse belastingstelsel zo in elkaar dat de overheid onnodig veel belastinggeld misloopt. Er gelden verschillende tarieven voor verschillende producten en om het toerisme te stimuleren betaal je op de Griekse eilanden minder btw dan op het vasteland. Dat maakt gesjoemel mogelijk.

Europa wil dat dit stelsel op de schop gaat. De eis in het Brusselse voorstel was dat op de eilanden en op het vasteland evenveel btw wordt geheven: een standaard tarief van 23 % voor restaurants, hotels en catering; 13 % voor energie, voedsel en water en 6 % voor medicijnen, boeken en theater.

Tsipras neemt dit over, maar met twee belangrijke uitzonderingen: hotels vallen onder het lagere tarief van 13 %, en afgelegen eilanden mogen nog steeds minder heffen.

Defensie

Bezuinig 400 miljoen euro op defensie, is de Europese opdracht. Zover wil Tsipras nog niet gaan. Hij stelt voor om de uitgaven komend jaar met 100 miljoen euro te verminderen. In 2016 wil hij er 200 miljoen euro vanaf halen.

Pensioenen

De Griekse pensioenen zijn volgens Europa te duur, en zadelen toekomstige generaties op met te zware lasten. Er zijn veel 'moedigere stappen' nodig, vinden de eurolanden, en wel meteen. Vervroegd pensioen moet bijvoorbeeld bestraft worden, en de pensioenleeftijd moet omhoog naar 67 jaar.

Daar wil Tsipras in mee gaan, maar wel pas vanaf 2022. De vraag is of Europa dat acceptabel vindt.

Verkoop havens

Om aan geld te komen, eisen de eurolanden dat de Griekse overheid staatseigendommen verkoopt. Daar hebben de Grieken zich lang tegen verzet, maar Tsipras is toch overstag. Hij wil regionale vliegvelden en spoorwegmaatschappij TRAINOSE verkopen, en ook de havens van Pireaus, Thessaloníki en Hellinikon gaan van de hand.

En verder

Naast deze punten bevat het nieuwe voorstel van de Grieken ook een aantal minder concrete beloftes. Zo willen ze een einde maken aan gesloten beroepen, waarbij bijvoorbeeld notarissen of advocaten naast een studie rechten ook een licentie nodig hebben om aan het werk te mogen. Het is nu de beroepsgroep zelf die daarover beslist, wat tot een soort kartelvorming leidt.

Het moet blijken of de Grieken met dit plan hun beloftes kunnen waarmaken en aan de eisen van de eurolanden kunnen voldoen. De Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds berekenen of de maatregelen de Griekse overheid de komende tijd genoeg geld gaan opleveren om de economie er bovenop te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl