Op de markt in Athene worden boodschappen gedaan
NOS Nieuws

'Het is alsof we toch ja hebben gestemd'

Door verslaggever Leen Kraniotis

Van de juichstemming na het referendum is in Griekenland weinig meer over, nu de Grieken te horen krijgen met welke voorstellen premier Tsipras naar Europa gaat. "Het is alsof we toch ja hebben gestemd", zegt nee-stemmer en Syriza-aanhanger Antonis.

"Het zijn slechte maatregelen", vindt hij, "maar Tsipras kon niet anders." De Griekse premier wil onder meer de pensioenleeftijd en de btw verhogen, om miljarden aan steun binnen te krijgen.

"Het had nog drie keer erger gekund", vervolgt Antonis. "Als we uit de euro zouden gaan bijvoorbeeld. In het slechte zit ook iets goeds."

We weten nog niet of dit pakket goed of slecht is

Nikos, een 62-jarige nee-stemmer

Prima deal

"Waar we nee tegen zeiden, gebeurt nu toch", zegt de 24-jarige Stavros, die wacht op de metro op station Evangelismou. "Voor mij persoonlijk maakt 't niet veel uit, ik heb geen werk en vertrek binnenkort naar Frankrijk."

"We weten nog niet of dit pakket goed of slecht is", zegt de 62-jarige nee-stemmer Nikos, die met wat vrienden op een terrasje zit. "Het hangt er allemaal van af of er een schuldreductie komt. Als er 50 of 35 procent van onze staatsschuld afgaat in ruil voor deze maatregelen, dan is het een prima deal."

En als het hier slecht blijft gaan, ga ik naar Nederland. Mijn vader en broer wonen in Purmerend

Mary, barmeisje

Cruciaal

Meer Grieken nemen een afwachtende houding aan. "Ik wacht tot zondag", zegt barmeisje Mary. Tegen die tijd moet duidelijk zijn of een deel van de Griekse schuld wordt kwijtgescholden. "En als het hier slecht blijft gaan, ga ik naar Nederland. Mijn vader en broer wonen in Purmerend."

Voor veel Grieken is een schuldreductie cruciaal. "Het zou een goed pakket zijn als duidelijk was, wat er met onze staatsschuld gebeurt", zegt de 29-jarige Giorgos.

De geplande btw-verhoging voor restaurants van 13 naar 23 procent kan de uitbater van restaurant Ambrosia in ieder geval niet bekoren. "Tsipras kan m'n rug op", zegt hij als hij over de maatregel hoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl