Flow Traders is een zogeheten flitshandelaar. De handel gebeurt in nanoseconden.
NOS Nieuws

Nederlandse flitshandelaar is 1,5 miljard waard

Handelshuis Flow Traders is vanochtend naar de beurs gegaan. Beleggers lijken enthousiast, het aandeel stond vlak na de opening al 6 procent hoger. Daarmee is het bedrijf meer dan 1,5 miljard euro waard. Dat is goed nieuws voor de twee oprichters: met hun aandelen cashen zij 90 miljoen euro per persoon.

Wat het Amsterdamse Flow Traders doet heet High Frequency Trading (hft). Oftewel: heel snel handelen. En dan gaat het niet om secondewerk, maar millisecondewerk. Het is een sector waar Nederlandse bedrijven in uitblinken.

Snel, sneller, snelst

Op de beursvloer gaat tegenwoordig alles snel, sneller, snelst. Daarvoor zijn de meest geavanceerde computertechnieken nodig. Handelaren hebben afgelopen jaren geïnvesteerd in snelle servers, snelle lijnen en de slimste algoritmes. Op die manier kunnen per seconde honderden deals worden gesloten en profiteren ze van minieme prijsverschillen op en tussen beurzen.

Zo ook Flow Traders, dat vorig jaar een winst boekte van bijna 68 miljoen euro. Met de beursnotering hoopt het bedrijf verder te groeien. "Onze beursgang is de logische volgende stap in de ontwikkeling van ons bedrijf als een toonaangevende wereldwijde technologische handelaar", zegt Sjoerd Rietberg, een van de bestuursvoorzitters.

Nadelen

Critici twijfelen aan de efficiëntie en transparantie van flitshandel. Zo zouden elektronische handelaren hun snelheid gebruiken om voor te dringen. Onzin, volgens Albert Menkveld, professor Financiële Markten aan de Vrije Universiteit. "Flitshandelaren hebben gewoon de technische mogelijkheden en de snelheid om de beste transacties te sluiten.''

Snel, sneller, snelst heeft wel een grens. Op een gegeven moment gaan flitshandelaren elkaar in de weg zitten.

Albert Menkveld, professor Financiele Markten

Toch heeft de snelheidswedloop ook een keerzijde volgens Menkveld. ''Flitshandelaren gaan elkaar in de weg zitten, waardoor ze geld aan elkaar verliezen. Die rekening betaalt uiteindelijk de belegger.'' Hij pleit er dan ook voor dat overheden de markten moeten laten klokken op 100 milliseconde (een tiende seconde) en niet sneller.

Gevoelig?

De opkomst van hft’ers zorgt ervoor dat een groot deel van de handel overgenomen is door deze flitshandelaren. ''Dat gaat natuurlijk ten koste van handelaren die de automatiseringsslag hebben gemist. Maar dat is natuurlijke evolutie. Dat zie je ook in andere sectoren'', is het commentaar van Menkveld.

Alles geautomatiseerd is mooi, maar roept de vraag op of het niet juist gevoelig is geworden voor storingen. Afgelopen woensdag nog lag de effectenbeurs van New York urenlang stil door een technische storing.

Flashcrash

Dat het ook mis kan gaan bleek in mei 2010. Door een communicatiestoring bij de flitshandelaren leek het alsof er ineens heel veel gehandeld werd. Daarom verkochten beleggers massaal hun aandelen. Koersen vlogen naar beneden, legt Menkveld uit. "De kapitaalvernietiging was zo groot als de kosten van de Irak-oorlog.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl