Richard Gasquet haalt verwoestend uit met zijn éénhandige backhand
NOS Sport

Wimbledon vandaag: 1, 2, 3 en 21 zijn nog in de race

Nog vier man zijn in de race voor de grandslamtitel op Wimbledon. De nummers één, twee en drie van de plaatsingslijst. En nummer 21. "Ik ben de slechtste", mijmerde Richard Gasquet, terwijl de Fransman de namen van de andere drie halvefinalisten die vandaag het centercourt zullen betreden, liet passeren: Novak Djokovic, Roger Federer en Andy Murray.

De cijfers zijn meedogenloos: Federer (zeven keer), Djokovic (tweemaal) en Murray (één triomf) hebben allemaal al eens met de hoofdprijs in hun handen op het Londense gras gestaan, voor Gasquet is het bereiken van de laatste vier al een evenaring van zijn beste resultaat ooit.

Federer heeft al (het record van) zeventien grandslamtitels achter zijn naam staan, Djokovic bezit acht titels en Murray twee, Gasquet wacht nog altijd op zijn eerste finale.

Niet veel kans

Een zege op niemand minder dan titelverdediger en wereldranglijstaanvoerder Novak Djokovic zal de 29-jarige stylist uit Béziers aan zijn eerste eindstrijd op het hoogste niveau helpen. Stan Wawrinka, die in de kwartfinales in vijf sets klop kreeg van Gasquet, verwacht niet dat dat gaat gebeuren. "Ik geef hem niet veel kans."

Djokovic stond twaalf keer eerder tegenover Gasquet en slechts één keer stapte hij niet als winnaar van de baan. In 2007. Sindsdien boekte de Serviër negen zeges op rij tegen de met een prachtige éénhandige backhand gezegende Fransman, die in 2007 al eens de halve finales van Wimbledon bereikte, maar toen niet opgewassen was tegen Federer.

Clash

De eerste halve finale, die voor 14.00 uur Nederlandse tijd op het programma staat, geldt echter vooral als opwarmertje voor de tweede, tenminste, wat het Engelse publiek betreft: de clash tussen recordkampioen Roger Federer en de Britse hoop Andy Murray.

Het wordt het derde treffen tussen de Zwitser en de Schot op de hoofdbaan van de All England Club. De twee voorgaande dateren opvallend genoeg allebei van 2012: de eerste leverde Federer zijn zevende Wimbledontitel op, de tweede hielp Murray aan olympisch goud.

Federer: genoeg energie voor een mooie wedstrijd

Federer is sindsdien verstoken gebleven van een nieuwe eindzege op grandslamniveau. Murray daarentegen brak tot tweemaal toe de ban. Eerst door na vier verloren grandslamfinales op de US Open eindelijk de titel voor zich op te eisen en twee jaar geleden werd hij de eerste Britse man in 77 jaar die Wimbledon op zijn naam schreef.

12-11

Waar Federer, die in augustus 34 jaar wordt, in een neerwaartse lijn lijkt te zijn beland, gaat het met de 28-jarige Murray dus juist crescendo. Al was dat vorig jaar niet echt zichtbaar: de twee troffen elkaar drie keer op de tennisbaan en alle partijen werden door Federer gewonnen. Hij bracht daarmee de onderlinge stand op 12-11.

"Maar vrijdag beginnen we gewoon weer op 0-0", houdt Murray de moed erin en dat zal ook Federer, hoewel hij tot nu pas drie breakpoints tegen heeft gekregen en slechts één servicegame verloor, terdege beseffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl