Griekse pensioengerechtigden die geen pinpas hebben, kunnen hun geld ophalen bij de bank
NOS Nieuws

Griekse kranten worden dunner en de briefjes van 20 euro zijn op

Griekse kranten lopen tegen een heel praktisch probleem aan. Het papier raakt op. De rollen staan bij de douane, maar de papierleverancier kan de rekeningen van zijn buitenlandse leveranciers niet betalen, nu hij maar zestig euro per dag kan pinnen en geen overboekingen kan doen.

Een krant op het Griekse eiland Lesbos, Empros, drukt al minder pagina's af. Normaal gesproken is de krant twintig pagina's dik, nu nog maar zestien. Ook andere kranten zijn minder dik.

Ook vrachtwagenchauffeurs uit Griekenland komen in de problemen. Honderden chauffeurs zitten in het buitenland vast, omdat hun creditcard niet meer wordt geaccepteerd en ze geen nieuwe brandstof kunnen kopen. Om van Griekenland heen en weer naar Duitsland te kunnen rijden, is volgens de Griekse branche-organisatie voor transport en logistiek zo'n 4000 euro nodig.

In ziekenhuizen wordt de nood steeds hoger. De artsen hebben moeite om aan medicijnen te komen. Ook is er niet altijd eten voor de patiënten.

Crisis bedreigt Griekse chronisch zieken

Bovendien wordt het steeds moeilijker om de limiet van zestig euro ook te kunnen pinnen. De briefjes van twintig euro raken op, waardoor de daadwerkelijke limiet nog maar vijftig euro is. De banken zijn in elk geval dit weekend nog dicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl