Serena Williams na haar zege op Maria Sjarapova op Wimbledon
NOS Sport

Williams tegen Muguruza in finale Wimbledon

Serena Williams en Garbiñe Muguruza spelen zaterdag om de Wimbledontitel. De Amerikaanse haalde de finale ten koste van de Russin Maria Sjarapova (6-2, 6-4) en de Spaanse verraste eerder op de dag Agnieszka Radwanska uit Polen.

Sjarapova's laatste zege op Williams (van twee) was ruim tien jaar geleden, waarna maar liefst zestien nederlagen op rij volgden, waarvan ook nog eens dertien in twee sets. Met die ontluisterende statistiek wil je niet slecht beginnen aan een partij.

Dat deed de Russin echter wel, want ze leverde met drie dubbele fouten onmiddellijk haar eerste servicegame in. De 33-jarige Williams hield de druk erop en had na iets meer dan een half uur de set al op zak.

Russische opleving

In de tweede set was er iets meer strijd en de toernooiwinnares van 2004 kon bijblijven tot 2-2. Maar met haar vierde dubbele fout schonk de vijf jaar jongere Sjarapova Williams een break in de vijfde game. De Amerikaanse nummer één van de wereld, vijfvoudig toernooiwinnares in Londen, toonde geen medelijden en liep na een lovegame uit naar 4-2. Ze liet vervolgens na de genadeklap uit te delen en werd daarvoor bijna gestraft.

Sjarapova kwam in de achtste game met twee winners op 0-30. Williams drukte met vier winners op rij de Russische opleving de kop weer in. Na twee gemiste matchpoints op de opslag van Sjarapova pakte Williams, die geen enkel breakpoint tegen kreeg, de zege met vier aces in de tiende en laatste game.

David-Goliath-variant

De finale die bij de vrouwen uit de bus is komen rollen, heeft alle kenmerken van een vrouwelijke David-Goliath-variant. De 21-jarige Muguruza won tot op heden één WTA-titel, Williams veroverde er maar liefst 67, waaronder twintig grandslamtitels.

Ze speelden drie keer eerder tegen elkaar, en zonder uitzondering telkens op een grandslamtoernooi. De Spaanse won eenmaal en dat was in 2014 op Roland Garros, waar ze Williams in de tweede ronde de vroegste nederlaag ooit op een grandslam trakteerde.

Serena Slam lonkt

De Amerikaanse is de regerend kampioene van de US Open, de Australian Open en Roland Garros. Als ze Muguruza verslaat, heeft ze voor de tweede keer in haar imposante loopbaan alle vier de grandslamtitels in haar bezit. Tussen mei 2002 en februari 2003 was ze ook onoverwinnelijk op de grandslams.

Bij een eindzege in Londen heeft ze bovendien het Grand Slam binnen handbereik: de vier grote toernooien winnen in één kalenderjaar. De ontbrekende schakel is dan alleen nog de US Open. De laatste vrouw die dat presteerde, was Steffi Graf in 1988.

Wimbledon 2015: Williams-Sjarapova

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl