FIFA-bestuurder Chuck Blazer werd in 2011 informant voor de FBI
NOS Voetbal

FIFA schorst Chuck Blazer levenslang

FBI-kroongetuige Chuck Blazer is door de FIFA levenslang geschorst voor alle voetbalgerelateerde activiteiten. De 70-jarige Amerikaan maakte in december 2011 een deal met de FBI en werkte zo achttien maanden 'undercover' bij de wereldvoetbalbond.

De FIFA schorst Blazer op verdenking van omkoping en andere corruptiezaken. "Hij was een belangrijke speler rondom de betaling en ontvangst van geheime en illegale betalingen, steekpenningen en smeergeld", aldus de wereldvoetbalbond.

Schuld bekend

Het voormalige lid van het dagelijks bestuur geldt als de belangrijkste getuige van de Amerikaanse justitie in de zaak over corruptie bij de wereldvoetbalbond. Zelf bekende Blazer al op 25 november 2013 tegenover de Amerikaanse justitie schuld aan onder meer omkoping, belastingontduiking en witwassen.

Er hangt hem een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar en een miljoenenboete boven het hoofd. Blazer was tot 2013 lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. Ook was hij jarenlang secretaris-generaal van de Concacaf, de overkoepelende bond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben.

Chuck Blazer, onzichtbare vijand van Blatter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl