NOS Nieuws

Forse kritiek op veiligheid bij Shell Moerdijk

Beelden van de brand bij Shell Moerdijk in juni vorig jaar

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft zware kritiek op Shell Moerdijk. Bij het bedrijf is een hoop mis op het gebied van veiligheid, blijkt uit een onderzoek naar de explosie en grote brand van juni vorig jaar.

De explosie gebeurde tijdens het opwarmen van een installatie na een onderhoudsbeurt. Er deed zich een onverwachte chemische reactie voor, waardoor de druk in korte tijd snel opliep, de installatie ontplofte en er een grote brand ontstond. Twee mensen raakten gewond.

Volgens de Onderzoeksraad is Shell Moerdijk zich onvoldoende bewust van de veiligheidsrisico's bij het bedrijf. De afgelopen 35 jaar is het opwarmproces in de bewuste fabriek nauwelijks onderzocht. De medewerkers zijn dus niet goed op de hoogte en konden bij het ongeluk niet ingrijpen.

Onjuiste aannames

Ook worden binnen Shell interne procedures niet goed gevolgd en zijn er onvoldoende lessen getrokken uit eerdere incidenten, zegt de OVV. Verder wordt er niet alleen slecht gereageerd op chemische reacties die onverwacht zijn, ook bij "basale" chemische reacties worden "onjuiste aannames" gemaakt.

"Met name van een bedrijf als Shell, dat zich profileert als voorloper op het gebied van veiligheid, verwacht de raad een kritische blik op de eigen processen en veiligheidsprocedures", stelt de Onderzoeksraad. "Shell heeft de hoge verwachtingen over veiligheidsbeheersing binnen het bedrijf dan ook niet waargemaakt."

Reputatie Shell heeft een deuk opgelopen

OVV-voorzitter Joustra is geschrokken. "Er is iets fors verkeerds gegaan, wat gelukkig niet al te veel consequenties heeft gehad", zei hij op NPO Radio 1. "Maar voor hetzelfde geld had het veel meer gewonden kunnen opleveren of nog erger kunnen uitpakken."

In een reactie spreekt manager Buijsingh van Shell Moerdijk van "uiterst pijnlijke conclusies". Het bedrijf kan zich vinden in de aanbevelingen om bewuster om te gaan met de veiligheidsrisico's. Ze sluiten volgens Buijsingh aan bij de verbeteringen die al in gang zijn gezet. Om herhaling van het incident te voorkomen, wordt de fabriek aangepast.

Chemie-Pack

Positiever is de Onderzoeksraad over de samenwerking binnen de brandweer na de explosie. Drie jaar eerder, bij de brand bij het Moerdijkse bedrijf Chemie-Pack, verliep het contact tussen de hulpdiensten nog uitermate chaotisch.

Nu ging dat beter, zegt de raad. "Op enkele verbeterpunten na is duidelijk te zien dat er lering is getrokken uit de eerdere brand bij Chemie-Pack in 2011."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl