Een Syriër op de vlucht
NOS Nieuws

Bijna helft van de Syrische bevolking op de vlucht

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat het totaal aantal Syrische vluchtelingen in Libanon, Turkije, Jordanië, Irak en Noord-Afrika de 4 miljoen is gepasseerd. Verder zwerven 7,6 miljoen mensen in Syrië zelf, op de vlucht voor het geweld. Daarmee is in Syrië inmiddels bijna de helft van de bevolking van huis en haard verdreven.

De UNHCR spreekt van het hoogste aantal vluchtelingen door één conflict in een generatie. In de cijfers zijn niet de 270.000 Syriërs meegenomen die asiel hebben gevraagd in Europa.

De hoge commissaris voor de vluchtelingen António Guterres riep vanuit Genève de internationale gemeenschap op om meer te doen. "Het is een bevolking die de steun nodig heeft van de wereld, maar in plaats daarvan onder verschrikkelijke omstandigheden leeft en verder wegzakt in armoede."

1 op de 5 wereldwijd

De druk op de opvang in de buurlanden van Syrië neemt steeds verder toe. Turkije vangt inmiddels ruim 1,8 miljoen Syriërs op, Libanon bijna 1,2 miljoen. Volgens Guterres verslechteren de omstandigheden in Syrië nog steeds. "De overgrote meerderheid wordt in de regio opgevangen. We kunnen het ons niet veroorloven om de vluchtelingen en de landen die hen opvangen verder te laten wegglijden in wanhoop."

De VN voorspelt dat aan het eind van het jaar 4,27 miljoen Syriërs naar het buitenland zijn gevlucht. Dat zou betekenen dat wereldwijd 1 op de 5 vluchtelingen uit Syrië afkomstig is.

Te weinig geld

De UNHCR zegt dat er zo'n 5 miljard euro nodig is om alle Syrische vluchtelingen te kunnen helpen. Van dat bedrag is slechts een kwart binnen. Daardoor is er een gebrek aan vitale opvang.

Hulporganisaties kunnen minder uitrichten, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Zo is er minder geld voor bijvoorbeeld de opvang van kinderen die met oorlogstrauma's rondlopen."

Ook de voedselhulp heeft onder het geldgebrek te lijden. Van Hoorn: "De voedselpakketten in de opvangkampen worden kleiner." Vorige maand al waarschuwde de VN-voedselorganisatie niet genoeg geld te hebben om alle vluchtelingen te kunnen voeden. Als het zo doorgaat, moet de voedselhulp aan honderdduizenden Syriërs in Jordanië helemaal worden gestaakt.

Door de burgeroorlog in Syrië zijn al meer dan 220.000 mensen om het leven gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl