NOS Nieuws

Gemeenten moeten miljardenverlies nemen op grondaankopen

Gemeenten moeten een miljardenverlies nemen op hun grondposities en stoppen met het spelen van projectontwikkelaar. Dat advies krijgen gemeenten van de Raad voor de financiële verhoudingen.

Vóór de crisis hebben gemeenten massaal grond gekocht, in de verwachting dat het op termijn alleen maar meer zou opbrengen. Maar mede door de crisis is de waarde flink gedaald en moesten gemeenten 4 miljard euro afschrijven. Mogelijk loopt dat bedrag de komende jaren op tot 6 miljard euro.

"Heel veel grond staat nog te duur in de boeken, terwijl de verwachting is dat er nooit meer gebouwd gaat worden", zegt Michiel van Haersma Buma, voorzitter van de adviesraad. "Gemeenten waren aan het 'wensdenken' en hebben de verwachte opbrengsten alvast ingeboekt."

De raad adviseert gemeenten om zich te beperken tot hun publieke taak en zich niet te gedragen als een marktpartij. Daar zijn projectontwikkelaars voor.

Saneren

De miljardenafschrijvingen die gemeenten moeten doen, hebben volgens Van Haersma Buma grote gevolgen voor de gemeenten en de inwoners. "De begroting slaat dan scheef. Gemeenten moeten daardoor saneren en dat gaan inwoners merken."

Volgens de adviesraad hebben gemeenteraden te weinig gedaan om het gemeentebestuur te controleren. Ook provincies en het Rijk hebben gefaald, door plannen van gemeenten te weinig op elkaar af te stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl