De grootte van een volgezogen teek

Meer tekenbeten dan andere jaren

De afgelopen twee maanden zijn er aanzienlijk meer tekenbeten gemeld dan voorgaande jaren. De verwachting is dat het aantal tekenbeten ook de komende maand hoger zal zijn. Dat melden Tekenradar.nl en het RIVM. Ze benadrukken dat juli al een aantal jaren de maand is dat de meeste tekenbeten worden gemeld.

Er werden in de eerste helft van het jaar 4740 tekenbeten gemeld, twintig procent meer dan het record van vorig jaar. Vooral in mei en juni werden meer beten geregistreerd. In maart en april waren het er minder, waarschijnlijk doordat het toen aan de koude kant was.

Muizen

Vorig jaar waren er in heel het land extreem veel muizen, een van de belangrijkste voedselbronnen van teken. Dat kan het grote aantal teken van dit jaar verklaren.

Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Twintig procent van de teken is besmet met de lymebacterie en twee procent van de mensen die gebeten worden, krijgt lyme. Daarom wordt mensen die in de natuur zijn geweest aangeraden zich goed te controleren op teken en tekenbeten.

Het RIVM onderzoekt hoe het komt dat een aantal mensen met lyme klachten houdt en andere patiënten niet. In mei werd bekendgemaakt dat er een nieuwe methode wordt ontwikkeld om teken te bestrijden. Dat gebeurt met nematoden, kleine wormpjes die in de teek kruipen en hem doodmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl