EU-vlag voor het Parthenon op de Akropolis
NOS Nieuws

Athene moet vandaag met uitgewerkte voorstellen komen

Griekenland moet vandaag met een gedetailleerd, uitgewerkt voorstel komen voor bezuinigingen en hervormingen. Alleen dan komt het land in aanmerking voor nieuwe noodsteun. Het is niet duidelijk hoe hard de deadline is, er zijn ook bronnen die zeggen dat Griekenland tot morgenochtend 08.30 uur de tijd heeft.

Gisteren ontving het Europese noodfonds ESM al een nieuw verzoek van Athene om financiële steun. Om wat voor bedrag is gevraagd, is nog onduidelijk, maar volgens betrokkenen heeft het land de komende jaren zeker 30 miljard euro nodig om een faillissement te voorkomen.

Griekenland zou een lening willen met een looptijd van drie jaar. Athene moet dan vergaande hervormingen doorvoeren, onder meer op het gebied van het belasting- en pensioenstelsel.

'Finale overeenkomst'

Europese lidstaten stelden Griekenland dinsdagavond een ultimatum. EU-president Tusk benadrukte dat er aan het einde van de week een "finale overeenkomst" moet zijn. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie waarschuwde de Grieken dat een Grexit, een vertrek uit de eurozone, onvermijdelijk is als er uit Athene geen acceptabel voorstel komt: "We hebben een in detail uitgewerkt scenario liggen voor een Grexit."

De Griekse premier Tsipras heeft beloofd dat er vandaag een concreet voorstel "met geloofwaardige hervormingen" in Brussel ligt. Zaterdag staat een eurotop gepland met de ministers van Financiën van de eurolanden. Een dag later moeten Europese regeringsleiders de knoop doorhakken: vormt het Griekse voorstel een goede basis voor verdere gesprekken of trekt Brussel zijn handen ervan af?

60 euro

De Griekse banken zijn al ruim een week dicht. Er kan per pinpas per dag maximaal 60 euro worden opgenomen. Gisteren werd duidelijk dat de banken sowieso tot het einde van de week dicht blijven. De Griekse centrale bank heeft laten weten dat er in ieder geval tot aanstaande maandag geld in de pinautomaten zit.

De banken zijn nu al sterk afhankelijk van noodsteun door de ECB. De noodkredieten zijn nu bevroren op 89 miljard euro. Een verlenging van de steun op korte termijn lijkt uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl