De Griekse premier Tsipras spreekt in het Europees Parlement
NOS Nieuws

Dit gebeurde er op de dag van de speech van Tsipras

Het politieke centrum van de Griekse schuldencrisis lag vandaag niet in Brussel of Athene, maar in Straatsburg. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie en EU-president Tusk waren naar het Europees Parlement gekomen om te horen welke oplossingen de Griekse premier Tsipras zelf zou aandragen.

Tsipras beloofde dat hij morgen "concrete en gedetailleerde voorstellen" zal doen, die "geloofwaardige hervormingen" zullen opleveren. Daarop vooruitlopend dienden de Grieken vandaag alvast een nieuw officieel verzoek in voor financiële steun van de EU-lidstaten.

Ze hebben haast, want als er zondag geen akkoord ligt, lijkt een Grieks vertrek uit de eurozone (Grexit) onvermijdelijk. In de tussentijd blijven de banken dicht en kunnen de Grieken maximaal 60 euro per dag uit de muur trekken.

'Ik heb er vertrouwen in dat we aan de voorwaarden kunnen voldoen'

In de brief aan het Europees noodfonds ESM schrijft Athene dat er als tegenprestatie onder meer hervormingsvoorstellen komen op het gebied van belastingen en pensioenen. Morgen moet dus duidelijk worden wat Tsipras daar precies mee bedoelt.

Uitgeput

De Griekse premier fulmineerde in Straatsburg tegen de huidige bezuinigingsprogramma's. Die zijn volgens hem mislukt en bovendien is het Griekse volk na vijf jaar van hervormingen volkomen uitgeput.

Tsipras wil een groeiprogramma dat de werkloosheid van ruim 25 procent bestrijdt en de ondernemingsgeest stimuleert. "Wij willen een akkoord, maar wel een akkoord waarbij er licht aan het eind van de tunnel is."

Verhofstadt haalt flink uit naar Tsipras

Van alle kanten belaagd

Bijna alle fractievoorzitters in het Europarlement vielen over Tsipras heen. Vooral de leider van de liberalen, Guy Verhofstadt, was fel tegen de Griekse premier. "Ik ben boos, want u heeft het over hervormingen, maar we zien nooit concrete voorstellen voor die hervormingen."

De christen-democraat Weber zei dat Tsipras het vertrouwen in Europa wegneemt en zijn eigen bevolking de waarheid niet vertelt. Van de sociaal-democraten kwam daarentegen voorzichtige steun voor Athene. Fractieleider Pitella zei dat hij nooit een Grieks vertrek uit de eurozone zou accepteren.

Commissievoorzitter Juncker reageerde fel op de woorden van Tsipras. Volgens hem heeft Europa de Grieken tegelijkertijd met hervormingen een stimuleringspakket voor de economie aangeboden ter waarde van 35 miljard euro. EU-president Tusk deed een oproep aan Europese leiders om tot consensus te komen, maar zei ook dat schulden wel moeten worden terugbetaald.

Uit berekeningen die in opdracht van de NOS zijn gemaakt, blijkt dat Nederland bij elkaar ruim 20 miljard euro aan Griekenland heeft geleend. Linksom of rechtsom zal het Nederland geld gaan kosten, verwacht een topeconoom van de Rabobank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl