De rechter veroordeelde Berlusconi tot drie jaar cel. De oud-premier was zelf niet aanwezig
NOS Nieuws

Berlusconi kocht senator om, maar hoeft cel niet in

Een Italiaanse rechtbank heeft oud-premier Berlusconi schuldig bevonden aan omkoping. Hij kreeg een celstraf van drie jaar, maar die zal Berlusconi niet uitzitten. De rechter oordeelde verder dat hij vijf jaar lang geen publieke functie mag bekleden.

Berlusconi heeft tussen 2006 en 2008 de toenmalige senator Sergio De Gregorio zo'n drie miljoen euro betaald voor zijn steun. Berlusconi was destijds oppositieleider en probeerde de regering van zijn grote politieke rivaal, de sociaal-democraat Romano Prodi, ten val te brengen.

Verjaard

De Gregorio heeft verklaard dat hij is omgekocht door Berlusconi, maar de oud-premier ontkent. De advocaat van Berlusconi zei tijdens de rechtszaak dat het geld bedoeld was voor het oprichten van een nieuwe politieke beweging.

De 78-jarige Berlusconi zal in beroep gaan tegen de uitspraak. Voordat de hoogste rechter in Italië een uitspraak heeft gedaan, zal de zaak zijn verjaard. Hij ontloopt zo zijn straf.

In een andere zaak werd de oud-premier veroordeeld voor belastingontduiking. Daarvoor kreeg hij een taakstraf. Hij moest alzheimerpatiënten helpen in een tehuis in de buurt van Milaan.

Prostituee

Berlusconi werd een jaar geleden door het gerechtshof vrijgesproken in de zaak van de minderjarige prostituee Ruby, terwijl een rechtbank hem zeven jaar cel had opgelegd. De oud-premier zou in 2010 tijdens een van zijn 'bunga-bunga'-feesten seks hebben gehad met de destijds minderjarige Ruby.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl