NOS Nieuws

Rusland blokkeert VN-resolutie over Srebrenica

Veto Rusland VN-resolutie Srebrenica

Rusland weigert de massamoord op moslims in Srebrenica in 1995 te bestempelen als genocide. Het land heeft zijn veto uitgesproken over een VN-resolutie hierover.

De Russen vinden dat de resolutie alleen maar leidt tot meer verdeeldheid op de Balkan. Met de resolutie komt de focus volgens Rusland te veel op Srebrenica te liggen, terwijl ook de Bosnische Serviërs en de Kroaten erg hebben geleden tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië.

Bondgenoot

Servië is een belangrijke bondgenoot van Rusland. Leiders van Servië en de Bosnische Serviërs hebben in Moskou aangedrongen op een nee-stem.

De resolutie waarin de massamoord genocide wordt genoemd kreeg in de VN-Veiligheidsraad tien stemmen voor, een veto van Rusland en vier onthoudingen (waaronder van China).

De stemming zou eigenlijk gisteren al zijn, maar werd uitgesteld omdat Groot-Brittannië en de VS nog wilden proberen Rusland over te halen om voor te stemmen.

Voorstanders wilden met de resolutie markeren dat het zaterdag precies twintig jaar geleden is dat de moslimenclave Srebrenica werd ingenomen door Bosnische Serviërs. Die vermoordden in de dagen erna 8000 moslimmannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl