In april werden bij Tikrit twaalf massagraven gevonden met daarin de lichamen van de vermoorde militairen
NOS Nieuws

IS-strijders ter dood veroordeeld voor massamoord Irak

Een rechtbank in Irak heeft 24 IS-strijders ter dood veroordeeld voor de massamoord op Iraakse militairen, ruim een jaar geleden bij de stad Tikrit. Vier militanten werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Zeker 1700 voornamelijk sjiitische militairen werden door IS vermoord, nadat de terreurgroep Tikrit had veroverd op het leger. IS maakte videobeelden openbaar van de massamoord. Daarop was te zien dat honderden militairen met hun gezicht naar beneden in een greppel moesten gaan liggen. Vervolgens werden ze allemaal doodgeschoten. Ook verschenen beelden waarop te zien was dat de lijken van militairen in de rivier de Tigris worden gedumpt.

Drie maanden geleden heroverde het Iraakse leger Tikrit op IS en werden in de buurt van de stad twaalf massagraven gevonden, met daarin de lichamen van de militairen.

Marteling

Tijdens de zitting zeiden de verdachten dat ze onschuldig zijn. Ze stelden dat hun eerdere bekentenissen waren afgedwongen na marteling door de politie. Een aantal nabestaanden gooide waterflessen en schoenen naar de verdachten, die in een grote kooi in de rechtszaal zaten.

De rechter oordeelde een paar uur na het begin van het proces dat de 24 schuldig zijn en gaf ze de doodstraf. Een hogere rechtbank moet de straf nog bekrachtigen.

De Iraakse justitie heeft nog ruim 600 verdachten in deze zaak op het oog, maar zij zijn nog voortvluchtig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl