NOS Nieuws

'Nieuwe regels kindacteurs onwerkbaar'

  • ANP
    Ook in de drie populaire films Mees Kees spelen kinderen belangrijke rollen

Het Nederlands Fonds voor de Film luidt de noodklok over de beschikbaarheid van acterende kinderen. Als voorgestelde nieuwe regels ingaan, mogen ze straks minder draaidagen maken en dat zou het vrijwel onmogelijk maken om nog kinderfilms en -series te produceren.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de regels herzien voor kinderen die acteren. Grootste probleem is dat kinderen vanaf volgend jaar in plaats van 24 nog maar 18 dagen mogen spelen, zegt directeur Doreen Boonekamp van het filmfonds.

Een hoofdrol in een bioscoopfilm kun je niet door meerdere kinderen laten spelen.

Doreen Boonekamp (Nederlands Fonds voor de Film)

"De gemiddelde tijd die het kost om een film op te nemen is 24 dagen", zegt Boonekamp. "Als je een film maakt met een kind in de hoofdrol, heb je dus een probleem, want in 18 dagen kun je veel films dan niet meer maken met een en hetzelfde kind. En zo'n rol kun je niet zomaar door meerdere kinderen laten vervullen."

Ook mogen de kinderen straks waarschijnlijk niet meer op zondag meewerken aan producties. Volgens Boonekamp is het voor musicals makkelijker. Voor een rol zijn vaak meerdere kindacteurs beschikbaar die elkaar kunnen vervangen.

Minder aanwas

De nieuwe regels betekenen ook dat er steeds minder aanwas komt van goede, jonge acteurs. De kinderfilms en -series zijn volgens Boonekamp voor kindacteurs een uitgelezen mogelijkheid om ervaring op te doen.

Niet alleen het Filmfonds, maar ook producenten hebben een negatief advies gegeven aan het ministerie over het aanpassen van de regels. Het ministerie buigt zich de komende tijd over de adviezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl