Asielzoekers stappen op de bus naar aanmeldcentrum Ter Apel
NOS Nieuws

Asielzoekers zorgen voor bevolkingsgroei in krimpregio's

In steeds minder regio's krimpt de bevolking. Vorig jaar gebeurde dat in negen regio's. Een jaar eerder waren dat er nog zestien. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door de komst van asielzoekers naar die plekken.

In bijna alle regio's kwamen vorig jaar meer mensen uit het buitenland erbij dan er vertrokken. Alleen in Twente en het zuidoosten van Zuid-Holland gebeurde dat niet.

Sterfgevallen

De negen regio's waar in 2014 krimp was, liggen allemaal in relatieve uithoeken van Nederland. Vooral veel jongeren trekken naar de Randstad en steden buiten de Randstad, omdat daar meer werk is en omdat er meer mogelijkheden zijn voor opleidingen.

Veel stellen die kinderen krijgen, blijven in de stad wonen. Het aantal sterfgevallen in de krimpregio's is dan ook groter dan het aantal geboorten. Ook dat draagt bij aan de krimp. Dit fenomeen doet zich ook voor in de regio's die door de komst van asielzoekers het afgelopen jaar niet met bevolkingskrimp te maken hadden.

'Asielzoekers geen oplossing voor de krimp'

In Oost-Groningen leidt de komst van asielzoekers tot een lichte bevolkingsgroei. "We doen er alles aan om ze in onze gemeente te houden, maar asielzoekers zijn geen middel tegen de krimp", zei burgemeester Janneke Snijder van Bellingwedde in het NOS Radio 1 Journaal.

Asielzoekers zitten volgens Snijder veelal maar tijdelijk in een gemeente. "Vaak trekken ze weer weg om bijvoorbeeld bij familie in steden te gaan wonen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl