NOS Nieuws

Een op de elf bijstandsgerechtigden heeft baan

'Als we terug moeten vorderen, leidt dat bijna altijd tot financiele problemen'

Negen procent van de mensen met een bijstandsuitkering heeft een parttime baan. Dat blijkt uit een onderzoek van Divosa, de koepel van sociale diensten. Van de alleenstaande ouders in de bijstand werkt 16 procent erbij.

Bijna 20 procent van de mensen die naast hun bijstand werken, stroomt uit de bijstand door naar een baan die voldoende betaalt. Onder de mensen die er niet bij werken, is dat maar 7 procent.

Wat dat verschil veroorzaakt, weet Divosa niet. Het zou kunnen dat mensen die parttime werken aantrekkelijker zijn voor werkgevers. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat juist mensen die aantrekkelijk zijn voor werkgevers sneller aan een parttime baan komen.

350 miljoen

Voor de sociale diensten zelf is het ook gunstig als iemand die recht heeft op bijstand erbij werkt. Zij hoeven daardoor minder uitkering over te maken. Daarmee wordt elk jaar 350 miljoen euro bespaard.

Toch zijn er ook problemen met het werken naast de bijstand. Zo ervaart eenderde van de gemeenten problemen met de administratieve afhandeling van de inkomsten van mensen met een bijstandsuitkering.

Alleen specialisten kunnen uitrekenen wat je precies mag houden.

René Paas (Divosa)

Veel van de parttime banen zijn flexibel of tijdelijk. Daardoor verschilt het extra inkomen van maand tot maand. Dat leidt tot complexe rekensommen om te bepalen op hoeveel bijstand iemand recht heeft.

"Als je bijstand krijgt maar daarnaast ook geld verdient, moeten de sociale diensten uitrekenen hoeveel je daarvan mag houden", zegt René Paas van Divosa. "Dat is een enorm gedoe, want een bijstandsuitkering is netto en daar komt dan een bruto inkomen bij. Alleen specialisten kunnen dan uitrekenen hoeveel je precies mag houden."

Terugbetaling

Ook voor de bijstandsgerechtigde met een baan kan dat onduidelijkheden opleveren. Zij weten bijvoorbeeld niet precies hoeveel ze maandelijks te besteden hebben. "Als er dan bijvoorbeeld toch nog een terugvordering komt, veroorzaakt dat bijna altijd financiële problemen", zegt Paas.

Ook duurt het vaak een tijdje voordat de inkomsten verwerkt zijn in de administratie van de sociale diensten. Dat betekent dat iemand pas enkele maanden na de inkomsten gekort wordt in de bijstand. Soms moeten mensen met een bijstandsuitkering daarom ook terugbetalen.

Volgens Divosa kan al die rompslomp een reden zijn om terughoudend te zijn met het aannemen van tijdelijk of flexibel werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl