NOS Nieuws

Dit gebeurde er op de eerste eurotop na het Griekse referendum

De Griekse regering sprak vandaag in Brussel voor het eerst sinds het referendum met de ministers van Financiën en regeringsleiders van de eurolanden. Zij verlangen concrete plannen van de Grieken, zei correspondent Arjan Noorlander vanmorgen. "Wat gaan ze doen om te bezuinigen en te hervormen? Om ervoor te zorgen dat ze het geld en de steun uit Europa verdienen?"

Geen nieuw voorstel

Maar die concrete plannen komen er niet. Al snel blijkt tijdens het overleg van de Eurogroep dat de Grieken met lege handen naar Brussel zijn gekomen: er is geen nieuw voorstel. En dat zorgt voor veel onvrede onder de ministers van Financiën. Minister-president Rutte zegt dat hij somber is over de situatie. Volgens hem neemt de Griekse regering op dit moment een groot risico met de belangen van het Griekse volk.

De gister beëdigde minister van financiën Tsakalotos kwam zonder voorstel in Brussel aan

Morgen bellen

De gisteren beëdigde minister van Financiën Tsakalotos doet wel mondeling verslag over de financiële situatie. Hij belooft vanavond of uiterlijk morgen een schriftelijk voorstel. Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, laat weten dat het voorstel morgenochtend in een telefonische conferentie zal worden besproken.

"Morgen houden we een telefonische conferentie van de Eurogroep"

Aan tafel met Hollande, Juncker en Merkel

Griekse media schrijven dat het uitblijven van een nieuw voorstel tactiek is. Het moest Tsipras beter in staat stellen de situatie op het hoogste niveau uit te leggen. Er komt een persoonlijk overleg met Merkel, Hollande en Juncker. Bij aankomst zegt de Duitse bondskanselier Merkel dat de regeringsleiders vanavond luisteren naar wat Tsipras te zeggen heeft.

Voor de start van de eurotop overlegt Tsipras eerst apart met Juncker, Merkel en Hollande

Eurotop

In het begin van de avond start de eurotop, de vergadering van de regeringsleiders van de eurolanden. De regeringsleiders van de achttien andere eurolanden geven Griekenland tot donderdag de tijd om met gedetailleerde voorstellen te komen voor een oplossing van het schuldenvraagstuk. De ministers van Financiën zullen die voorstellen dan dezelfde dag bespreken in de Eurogroep.

Als die er met Griekenland uitkomen, volgt zondag een Europese top met de regeringsleiders van alle 28 EU-landen. Bondskanselier Merkel laat weten dat zij een definitief besluit over de voorstellen moeten nemen.

De Griekse premier Tsipras sprak voor het begin van de top met ECB-president Draghi

Straatsburg en Berlijn

Morgen komt het Europees Parlement bijeen in Straatsburg. Parlementsvoorzitter Martin Schulz bevestigt dat Tsipras in de ochtend op bezoek komt. De Griekse premier zal het standpunt van zijn regering toelichten.

Dijsselbloem reist af naar Berlijn voor een overleg met minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel. En, mochten ze er inderdaad mee komen, dan bespreken de Grieken hun voorstel morgen telefonisch met de Europese ministers van Financiën.

Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl