Desi Bouterse, president van Suriname, tijdens de parlementsverkiezingen in Suriname.
NOS Nieuws

Surinaamse parlement kiest president op 14 juli

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

Het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblee, kiest op 14 juli de nieuwe president en vicepresident. Dat is dinsdag tijdens een huishoudelijke vergadering van de Assemblee besloten. Het huidige staatshoofd, Desi Bouterse, wordt vrijwel zeker herkozen.

Chandrikapersad Santokhi, de leider van oppositiepartij VHP, heeft gezegd dat ook zijn partij op Bouterse zal stemmen. Als dat gebeurt is de huidige president verzekerd van de tweederde meerderheid die hij nodig heeft om rechtstreeks gekozen te worden.

Onderwijsminister Ashwin Adhin wordt in dat geval de nieuwe vicepresident.

Opsluiten

De toezegging van Santokhi is opmerkelijk, omdat hij tijdens de verkiezingscampagne nog fel van leer trok tegen Bouterse. De VHP-leider dreigde zelfs dat hij, als hij president zou worden, Bouterse zou laten opsluiten voor de misdaden die hij gepleegd zou hebben.

Maar na de grote overwinning van Bouterse’s NDP veranderde de toon en beloofde Santokhi ‘constructieve oppositie’.

Toekomstvisie

De VHP-voorman voerde maandag nog gesprekken met het staatshoofd. Hij deelde na afloop mee dat de NDP en de VHP dezelfde toekomstvisie voor Suriname hebben en zijn partij daarom een nieuwe regering Bouterse gaat ondersteunen.

Eerder zegden de partijen DOE, PALU, BEP en de Groep Sapoen (een afsplitsing van PL van Paul Somohardjo) al toe om op Bouterse te gaan stemmen. Als alle VHP-ers hun partijleider volgen, heeft Bouterse de steun van 41 van de 51 parlementariërs.

Hoewel tegenkandidaten met deze overmacht geen kans maken om gekozen te worden, hebben de ABOP van Ronnie Brunswijk en PL aangekondigd om toch assembleeleden voor te dragen voor het presidentschap en het vicepresidentschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl