Een privéfoto van Renata in de uitzending van Brandpunt
NOS Nieuws

Nieuw onderzoek naar dood 8-jarige asielzoeker Renata

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet opnieuw intern onderzoek naar de gang van zaken rond de uitzetting van het 8-jarige Georgische meisje Renata Agamiryan. Dat meldt Brandpunt, dat het dossier van de zaak-Renata in handen kreeg.

Renata overleed vorig jaar aan leukemie. Haar zaak kreeg veel aandacht omdat ze in 2012 samen met haar familie werd uitgezet naar Polen, terwijl ze toen al doodziek was.

Verschillende Nederlandse instanties hadden de ziekte niet ontdekt, terwijl haar ouders continu om medische zorg vroegen. Renata kreeg later alsnog een verblijfsvergunning, waardoor ze in Nederland kon worden behandeld.

Met paracetamol naar huis

De IGZ concludeerde eerder dat er geen fouten zijn gemaakt bij het verlenen van medische zorg, maar uit het dossier blijkt volgens Brandpunt dat Nederlandse diensten wel degelijk de mist ingingen. Zo werd Renata meermalen met paracetamol naar huis gestuurd, zonder dat er bloedonderzoek was gedaan. Deskundigen onderschrijven in Brandpunt dat de instanties anders hadden moeten handelen.

Een klacht van de ouders van Renata over de zaak is nu gegrond verklaard, waardoor de IGZ achter de schermen opnieuw onderzoek naar de zaak moet doen. De inspectie wil geen commentaar geven op de zaak.

De IGZ zou nooit het verhaal van haar ouders hebben aangehoord. De vader van Renata hoopt op gerechtigheid. "Renata heeft het niet gehaald. Maar geloof me, door mijn inzet en die van mijn advocaat wil ik andere kinderen redden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl