Wachtenden bij een pinautomaat op Lesbos
NOS Nieuws

'Griekse banken blijven hele week dicht'

De kans is klein dat de Griekse banken deze week nog opengaan. De Griekse minister voor Bestuurshervorming, George Katrougalos, zei tegen een radiostation in Athene dat het vermoedelijk "technisch onmogelijk" is om de banken deze week weer open te laten gaan.

De regering besloot gisteren om de banken ook vandaag en morgen dicht te houden. Ze waren al ruim een week dicht. Grieken kunnen alleen nog pinnen, tot een bedrag van 60 euro per dag.

Krap

De Griekse banken zitten door de grote kasopnames van de afgelopen weken bijzonder krap. De ECB weigert de banken van nog meer noodleningen te voorzien, omdat er niet genoeg onderpand tegenover staat.

Dat blijft zo zolang er geen akkoord is met de geldschieters over een hervormings- en bezuinigingsprogramma. Vandaag liep een overleg met de Eurogroep op niets uit, omdat de Griekse regering niet met nieuwe voorstellen kwam.

Structurele oplossing

Persbureau Reuters zegt dat de Griekse regering Brussel om een tijdelijke oplossing tot het einde van deze maand zal vragen. De komende weken is er dan ruimte om afspraken voor de lange termijn te maken.

Reuters baseert zich op een anonieme medewerker van de Griekse regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl