NOS Nieuws

Rutte somber over oplossingsbereidheid Griekenland

Rutte ziet het somber in met Griekenland

Premier Rutte is somber over de bereidheid van de Grieken om mee te werken aan een oplossing voor de Griekse schuldencrisis. Hij zei dat na een overleg van de Eurogroep, waar de Grieken met nieuwe voorstellen voor bezuinigingen en hervormingen zouden komen. In plaats daarvan kwam de nieuwe Griekse minister van Financiën Tsakalotos met oude voorstellen die eerder al waren afgewezen.

"Uiteindelijk is de enige oplossing dat Griekenland bereid is vergaande hervormingen door te voeren en moeilijke maatregelen te nemen. De verantwoordelijkheid voor het lot van Griekenland in de euro ligt in Athene en niet hier", zei Rutte. Volgens hem neemt de Griekse regering een "groot risico met de belangen van het Griekse volk".

Rutte zei dat hij bij de beoordeling van de voorstellen "de integriteit, de samenhang, en de onderliggende principes" van de muntunie zal bewaken. Als de Griekse voorstellen daarmee botsen, "loopt het snel af".

Arjan Noorlander: die plannen, die waren er niet

Eurogroep

In de Eurogroep-vergadering is afgesproken dat de Grieken vandaag of anders morgenvroeg met nieuwe voorstellen komen. Pas dan beslissen de andere achttien eurolanden of er voldoende basis is om over nieuwe steunmaatregelen te praten.

De extra top van regeringsleiders van eurolanden gaat vanavond wel door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl