Oostenrijk niet langer een paradijs voor belastingontwijkers
NOS Nieuws

Zwart geld ook niet meer veilig in Oostenrijk

Het Oostenrijkse bankgeheim heeft zijn langste tijd gehad. Begin volgend jaar wordt het afgeschaft, als onderdeel van een grote belastinghervorming. Oostenrijk staat al jaren onder druk van de EU om bankgegevens uit te wisselen.

Oostenrijk was het laatste land binnen de Europese Unie dat weigerde automatisch bankgegevens van rekeninghouders te verschaffen aan andere EU-landen. Hierdoor konden EU-burgers er nog steeds geld stallen zonder dat de belastingdienst ervan op de hoogte was. Die mogelijkheid om belasting te ontduiken is dus volgend jaar voorbij.

Verzet

Met het afschaffen van het Oostenrijkse bankgeheim zijn er binnen de EU geen landen meer met geheime bankrekeningen. Luxemburg werkt sinds dit jaar mee aan het uitwisselen van gegevens van spaarders.

Beide landen hebben de afschaffing lang geblokkeerd, omdat ze eisten dat ook Zwitserland zijn bankgeheim zou opgeven, ook al is dat land geen lid van de EU.

Zwitserland

Die situatie is inmiddels gewijzigd. Eind mei hebben de Europese Unie en Zwitserland een akkoord getekend waarmee belastingontduiking door inwoners van de EU wordt tegengegaan. Vanaf 2018 wisselt ook Zwitserland gegevens uit over rekeninghouders binnen de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl