NOS Nieuws

Is het brood van Aldi Süd wel vers? Wie het weet, mag het zeggen

Wanneer mag je zeggen dat brood vers gebakken is? Over die vraag ruziën de Duitse bakkers en supermarktketen Aldi Süd al sinds 2011 voor de rechtbank in Duisburg.

De zaak is zo complex dat een expert werd ingeschakeld om de feiten op een rijtje te zetten. Hem werd gevraagd onderzoek te doen naar de exacte werkwijze op de bakafdelingen van Aldi Süd. Vandaag presenteerde hij zijn rapport.

De rechtszaak gaat in de kern om de vraag wat bakken eigenlijk is. De discounter belooft in zijn reclames dat er meerdere keren per dag vers wordt gebakken.

Amin Werner van de belangenorganisatie voor bakkers wil dat Aldi daarmee stopt. Hij stelde bij het begin van de rechtszaak in 2011 dat Aldi doet alsof er geen verschil is tussen de producten van een ambachtelijke bakker en de producten in de supermarkt. Bovendien zou het bakproces bij Aldi niet transparant zijn.

Druk op de knop

In de filialen van Aldi Süd staan automaten waar klanten met een druk op de knop een product kunnen kiezen. Dit product valt na een korte wachttijd uit een automaat in een bak zonder dat de klant precies kan zien waar het vandaan komt. Daardoor is niet duidelijk hoe vers de producten precies zijn. Bij andere supermarktketens staan duidelijk zichtbaar ovens opgesteld waarin brood wordt gebakken, bij Aldi Süd is dat niet het geval.

Amin Werner verdenkt Aldi ervan dat de producten in de automaten alleen opgewarmd worden. Industrieel geproduceerd brood wordt bijna altijd voorgebakken en in de supermarkt afgebakken. Vaak wordt het brood na de helft van de baktijd aan de supermarkt geleverd. Maar bij Aldi Süd zou het brood al voor tachtig of negentig procent klaar zijn voor het in de automaten komt. Aldi Süd zegt dat er in de automaten wel degelijk "een bakhandeling plaatsvindt" en dat de automaten dus meer doen dan de producten een beetje donkerder te kleuren.

Aldi Süd weigert onderzoek

De rechter bedacht in 2011 een eenvoudige oplossing om de zaak op te lossen. Hij stelde voor één van de automaten ter plekke in een filiaal van Aldi Süd te onderzoeken. Maar Aldi Süd weigerde mee te werken en verbood de rechter de automaten te onderzoeken. Daarom werd besloten een expert in te schakelen om de vraag te beantwoorden of Aldi Süd terecht reclame maakt voor vers gebakken producten.

Een vrachtwagen van Aldi Süd

In het rapport staan richtlijnen om vast te stellen wanneer producten 'gebakken' genoemd mogen worden. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het gewichtsverschil tussen het product dat in de automaat komt en het bereide product. Daarnaast wordt gekeken naar de sensorische eigenschappen voor en na het bakken. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de kleur en de korst van de producten.

Expert is tevreden

De expert geeft geen duidelijk antwoord op de vraag of er nu wel of niet sprake is van vers gebakken producten bij Aldi Süd. Hij stelt als klant heel tevreden te zijn met de geboden kwaliteit: de producten voldeden volgens hem aan de eisen die een klant stelt aan een vers product. Als expert was hij niet bij alle producten te spreken over het eindresultaat.

Een beslissing in de rechtszaak laat dus nog even op zich wachten. De rechtbank zal vermoedelijk pas na de zomer beslissen of Aldi Süd gelijk heeft of niet. Eerst krijgen beide partijen de tijd om te bekijken wat de uitspraken van de expert voor hun standpunt betekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl