Volgens EU-buitenlandcoördinator Mogherini blijven de onderhandelaars in Wenen om een akkoord te bereiken over het Iraanse atoomprogramma
NOS Nieuws

Onderhandelingen atoomprogramma Iran verlengd

De komende dagen gaan de onderhandelingen over het atoomprogramma van Iran door. Volgens EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini blijven de onderhandelaars de komende dagen in Wenen met de bedoeling om een akkoord te bereiken.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland proberen al maanden om tot een atoomdeal met Iran te komen. Vandaag zou er een akkoord moeten zijn, maar dat gaat dus niet lukken.

Het is de tweede deadline die niet gehaald wordt. De onderhandelaars mikten eerder op 30 juni voor een akkoord, maar ook dat mislukte.

We interpreteren onze deadline heel flexibel.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini

Mogherini, die de EU vertegenwoordigt bij de onderhandelingen, weerspreekt dat de deadline opnieuw niet wordt gehaald. "Dat we de komende dagen doorgaan met onderhandelen, betekent niet dat we de deadline niet hebben gehaald", zei ze tegen persbureau AP.

"We interpreteren onze deadline op een flexibele manier. Er is nog wat tijd nodig om het akkoord af te ronden", zei Mogherini. Ze voegde eraan toe dat er nog een aantal lastige kwesties op tafel ligt.

Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt tegen het Russische persbureau Interfax dat er op acht punten nog geen overeenstemming is. Rusland is één van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Het is niet bekend welke acht punten Lavrov bedoelt.

Volgens bronnen betreffen de belangrijkste twistpunten de beperkingen waaraan het nucleaire onderzoek in Iran wordt onderworpen en de mate waarin de internationale gemeenschap mag inspecteren.

Ook op de Iraanse staatstelevisie wordt volgens correspondent Thomas Erdbrink weerlegd dat de deadline niet gehaald gaat worden. "Er wordt langer doorgepraat, maar het overleg wordt niet verlengd", citeert hij de staatstelevisie op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl