De nieuwe Griekse minister van Financiën Tsakalotos bij de vergadering van de Eurogroep in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Nieuw Grieks voorstel vanavond of uiterlijk morgen

De Griekse regering dient vanavond of anders morgen een nieuw schriftelijk voorstel in voor de oplossing van de schuldencrisis. Dat voorstel zal morgenochtend worden besproken in een telefonische conferentie van de Eurogroep, heeft voorzitter Dijsselbloem van de ministers van Financiën in Brussel gezegd.

Dijsselbloem zal daarna in overleg met onder andere de ECB beslissen of hij de Eurogroep opnieuw bijeen zal roepen. Dat zal alleen gebeuren als er voldoende basis is om de onderhandelingen met de Grieken voort te zetten. Griekenland wil dat er een nieuw steunpakket beschikbaar wordt gesteld.

Irritatie

De ministers van Financiën zijn vanmiddag drieënhalf uur bijeen geweest. De irritatie over het uitblijven van een Grieks voorstel zou groot zijn. De nieuwe Griekse minister Tsakalotos zou mondeling verslag hebben gegeven van de financiële situatie in zijn land.

Vooraf was ervan uitgegaan dat Tsipras vandaag een laatste kans zou aangrijpen om met voorstellen te komen. Griekse diplomaten hebben verklaard dat de nieuwe voorstellen nauwelijks zullen afwijken van het plan dat Tsipras twee weken geleden indiende.

De top met de Griekse premier Tsipras en andere Europese regeringsleiders gaat door. Hij begint om 18.00 uur.

Tsipras naar Straatsburg

Tsipras zal morgen het Europees Parlement toespreken, om het standpunt van zijn regering toe te lichten.

Vice-voorzitter Dombrovskis van de Europese Commissie, als EU-commissaris verantwoordelijk voor de euro, liet het woord 'grexit' voor het begin van de vergadering vallen. "Als het vertrouwen niet hersteld wordt en als er geen geloofwaardig hervormingspakket wordt afgesproken, kan dat (een grexit) niet worden uitgesloten", zei hij.

De door Athene gewenste kwijtschelding van schulden stuit bij veel lidstaten op bezwaren. De Duitse minister van Financiën Schäuble zei bij aankomst in Brussel dat iedereen die de Europese verdragen kent, weet dat die de kwijtschelding van schulden verbieden.

'Vertrouwen niet groter geworden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl