Archieffoto van de controle van een veendijk in Haastrecht
NOS Nieuws

Extra controles droge veendijken

In Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland worden veendijken de komende tijd extra gecontroleerd. Volgens de Unie van Waterschappen (UvW) is dat nodig om te kijken of de dijken door het droge weer niet scheuren en breken.

Veendijken nemen water op als een spons en zijn daardoor stevig genoeg om rivierwater tegen te houden. Als de dijk te droog is ontstaan er scheuren, waardoor de dijk kan schuiven of zelfs kan breken.

Zandzakken of beregenen

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Utrecht gaat een paar maal per week 45 veendijken controleren. Ook andere waterschappen kondigen extra controles aan, zegt de UvW. In totaal is er in Nederland naar schatting 3500 kilometer aan veenkade.

Als bij een inspectie scheuren in een veendijk worden ontdekt, kan die worden verstevigd met zandzakken. Enkele waterschappen beregenen in droge periodes uit voorzorg de veendijken.

Wilnis

Sinds 2003 is het gevaar van een te droge veendijk bekend. In augustus van dat jaar leidde een droge periode tot een dijkdoorbraak in het Utrechtse Wilnis. Zo'n 2000 inwoners werden geëvacueerd.

Grote rivierdijken lopen geen gevaar bij droogte, zegt de UvW. Die bestaan voornamelijk uit klei en zand en hebben daardoor voldoende massa om het rivierwater tegen te houden.

Veluwe

Ook elders in het land leidt de droogte tot maatregelen. In een groot deel van het Waterschap Vallei en Veluwe mogen boeren vanaf morgen geen water oppompen uit sloten, beken en kanalen. Ze gebruiken dat water doorgaans voor het besproeien van akkers en weilanden.

Door de aanhoudende droogte stagneert de afvoer van de watergangen, zegt het Waterschap Vallei en Veluwe. Als boeren dan water blijven oppompen, gaat dat ten koste van de waterkwaliteit. Het verbod geldt voor een periode van acht weken.

Een luchtfoto na de dijkdoorbraak in Wilnis in 2003

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl