'Bikkel' Ten Dam niet kapot te krijgen
Dat Laurens ten Dam dinsdag tijdens de vierde etappe van de Tour de France weer gewoon op de fiets stapt, is een klein wonder. De 34-jarige renner van Lotto-Jumbo was door de organisatie een dag eerder bij de grote valpartij in de rit naar de Muur van Hoei al opgegeven, maar dat woord kent de coureur eigenlijk niet.
Ten Dam weigerde plaats nemen in de ambulance. Hij gaat door tot het gaatje. Dat deed hij al veel vaker in zijn wielerloopbaan. Voor Ten Dam de fiets aan de kant zet en zijn rugnummer inlevert moet het wel echt ver gaan.
In 2009 maakt hij hardhandig kennis met de risico's van het afdalen. Nadat hij tijdens de negende rit op de Tourmalet was gelost, probeerde Ten Dam in de afdaling de aansluiting met de groep voor hem weer voor elkaar te krijgen. Hij schatte een bocht verkeerd in en schoof keihard onderuit. Zijn lichaam protesteerde de dagen erna, maar Ten Dam bleef in koers. "Een arbo-arts had me naar huis gestuurd", zei hij er later over.
Het zwaarste jaar voor Laurens ten Dam was 2010. Toen kregen valpartijen hem er wel onder. Eerst op 10 juni in de Ronde van Zwitserland. Diverse breuken en een hersenschudding liep hij op in de tweede etappe. Het kostte hem de Tourstart in 2010 in Rotterdam. Ten Dam richtte zich daardoor maar op de Ronde van Spanje dat jaar. Ook daar ging het mis. In de zestiende etappe kwakte hij tegen het asfalt. Opnieuw moest hij naar het ziekenhuis.
Ook in de Tour de France van 2011 was Ten Dam betrokken bij een zware val. Opgeven deed hij niet. Ingepakt als een 'mummie' vervolgde hij op 16 juli zijn weg na de dramatische val in de afdaling van de Col d'Agnes. Nadat hij uit de bocht was gevlogen, zat zijn gezicht onder de verwondingen en gestold bloed.