80 procent van de algemene ziekenhuizen komt geld tekort voor dure medicijnen
NOS Nieuws

Farmaceut wil uitgaven dure medicijnen terugdringen

De farmaceutische industrie gaat de kosten van dure medicijnen tegen kanker zelf betalen als blijkt dat deze niet werken. De sector reageert daarmee op kritiek van een werkgroep van KWF Kankerbestrijding. Die riep de sector vorige week op verantwoordelijkheid te nemen in het beteugelen van de kosten van dure medicijnen.

"Als een patiënt niet goed reageert op een middel of te veel last heeft van bijwerkingen, zal het ziekenhuis die kosten niet altijd hoeven te betalen", zegt Paul Korte, bestuurslid van koepelorganisatie Nefarma.

Voor een aantal middelen gebeurt dat al, maar Korte pleit voor schaalvergroting. "Wel zullen er dan goede afspraken gemaakt moeten worden met ziekenhuizen en verzekeraars", vervolgt hij. "En om te kunnen volgen hoe het met een patiënt gaat, is het heel belangrijk dat artsen ontwikkelingen bijhouden in een goed registratiesysteem."

Lang behandelen

Veel nieuwe geneesmiddelen tegen kanker werken volgens een ander principe dan de bekende chemotherapie. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan vormen van immunotherapie. "Het gaat dan om middelen die lang en veel gegeven moeten worden", zegt Korte.

Ook daar ziet hij een mogelijkheid voor verdere kostenverlaging. "We kunnen bijvoorbeeld met ziekenhuizen de afspraak maken dat een middel voor een bepaalde duur wordt betaald door het ziekenhuis en verder gratis verstrekt door de farmaceut."

Uithaal

In 2016 stijgen de kosten van nieuwe kankermedicijnen met 300 miljoen euro, schreef de werkgroep van KWF. Nieuwe medicijnen bieden weliswaar hoop voor patiënten, maar betekenen een flinke stijging van de zorgkosten.

De werkgroep haalde hard uit naar de farmaceutische industrie en riep de farmaceuten op hun verantwoordelijkheid te nemen. "De industrie vraagt exorbitante prijzen voor de geneesmiddelen, die niet in verhouding staan tot de ontwikkelingskosten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl