Het nee-kamp viert feest in Athene
NOS Nieuws

Dit gebeurde er de dag na het Griekse referendum

Het overweldigende 'nee' van de Grieken in het referendum over het doorvoeren van hervormingen leidde vandaag tot veel koortsachtig overleg. Dit gebeurde er de dag na het referendum.

De Griekse premier Tsipras wil na het referendum zorgen voor een levensvatbaar akkoord met de geldschieters. Daarvoor stelt Tsipras wel een nieuwe minister van Financiën aan. Yanis Varoufakis moet aftreden.

De minister die zo goed lag bij de Grieken, maar zo slecht bij zijn Europese collega's schrijft in een verklaring dat zijn vertrek moet helpen bij de onderhandelingen.

Nieuwe minister

De opvolger van Varoufakis is de in Rotterdam geboren Evklidis Tsakalotos. Hij is vanavond beëdigd. Tskalotos was onderminister van Internationale Betrekkingen en onderhandelaar in de besprekingen.

"Een nieuwe man met dezelfde missie. Hij zal hetzelfde beleid uitdragen als Varoufakis", zegt verslaggever Eva Wiessing.

Veel overleg

In de Europese hoofdsteden stonden de telefoons vandaag roodgloeiend. De regeringsleiders spraken met elkaar om zich te beraden op de vraag hoe nu verder. De Duitse bondskanselier Merkel belde vanmiddag met de Griekse premier Tsipras, die beloofde morgen een nieuw voorstel in te dienen.

Daarna reisde Merkel naar de Franse president Hollande voor overleg. Na afloop zeiden ze dat Tsipras haast moet maken om de onderhandelingen vlot te trekken. Beiden benadrukten dat ze bereid zijn om met de Grieken verder te praten.

Extra top

Morgen komt de Eurogroep bij elkaar op een extra crisistop. Daar wordt onder leiding van Dijsselbloem, de eurotop voorbereid.

In Den Haag was vanavond al een ingelast Kamerdebat over de uitslag. Premier Rutte was somber over de eurotop. "Ze moeten niet met een flutverhaal komen."

Lege pinautomaten

Terwijl het Kamerdebat bezig was, besloot de ECB om de noodsteun niet verder te verhogen. "Dat is heel slecht nieuws voor de Griekse banken", zegt verslaggever Eva Wiessing vanuit Griekenland. Steeds meer pinautomaten in het land raken leeg en zullen dat voorlopig nu ook blijven.

De Griekse banken blijven daardoor morgen en woensdag ook dicht. Ook pinnen blijft voorlopig gelimiteerd. Elke Griek mag per dag maximaal 60 euro opnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl