Griekse gepensioneerden staan in de rij voor de bank
NOS Nieuws

ECB geeft Griekse banken geen extra noodsteun

De Europese Centrale Bank (ECB) geeft geen extra geld aan de Griekse banken. Steeds meer pinautomaten in het land zijn leeg, en zullen dat voorlopig ook blijven nu er geen extra noodsteun komt.

Ook heeft de ECB de waarde van het onderpand van de leningen afgewaardeerd. Daardoor hebben de Griekse banken nu meer geleend dan hun onderpand waard is. Daarmee is het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn wel extra noodsteun komt voor de Griekse banken.

Gisteren kondigde de Griekse regering aan nieuwe noodkredieten aan te zullen vragen. De noodkredieten zijn al meer dan een week bevroren op 89 miljard euro en de banken dreigen zonder geld te komen zitten.

Noodkrediet

De ECB heeft tegen wil en dank een centrale rol gekregen in het Griekse drama. De bank verleent in principe alleen noodkrediet als banken gezond zijn en over voldoende onderpand beschikken. Vanwege de ernst van de situatie, heeft de ECB nog wel wat extra armslag.

De afgelopen maanden hield de ECB nog vol dat de Griekse banken gezond waren, omdat er toen nog uitzicht was op een politieke oplossing. Maar na de aankondiging van het referendum vorige week, was er een grens bereikt en verhoogde de ECB het noodkrediet niet.

De ECB koos er echter niet voor om de noodkredieten in te trekken. Was dat wel gebeurd, dan zouden de Griekse banken meteen omvallen.

Financiële markten

Om de financiële markten te kalmeren heeft de ECB een aantal middelen. Zo kan de bank staatsobligaties van andere eurolanden opkopen. Daarnaast kan de ECB bestaande opkoopprogramma's van schuldpapier verruimen om meer geld in omloop te krijgen.

In een poging vertrouwen te scheppen, heeft de ECB aangegeven alle middelen die nodig zijn in te zetten om de eurozone stabiel te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl