NOS Nieuws

Griekse nee-stemmer krijgt weer hoop

Griekenland, de dag na het referendum

"Ik ben beter wakker geworden. We hebben weer hoop", zegt een vrouw in Athene die gisteren 'nee' heeft gestemd. Tot laat in de nacht vierden de nee-stemmers op het Syntagmaplein de uitkomst van het referendum, en veel Grieken waren vandaag nog vol van de overwinning. "Dit is wat we wilden."

Een jong meisje in het park is wat nerveuzer over de uitkomst. "Ik denk dat alles goed gaat. Ik voel me wel een beetje onrustig, maar probeer rustig af te wachten."

We zijn niet bang.

Griekse nee-stemmer

Maar het gevoel van moed overheerst in de Griekse hoofdstad. Een oudere man die op de bus staat te wachten is blij met de uitkomst. "Ondanks alles wat er gebeurde de afgelopen week, hebben we toch nee gestemd. We zijn niet bang."

Het zijn de politici in Brussel die nu bang moeten zijn. "We hebben alle Europese hardhoofden tegen ons. Oud-Europa: ze moeten veranderen. We hebben nee gezegd", vertelt een nee-stemmer die de ochtendkranten bekijkt.

Bang

Maar in de rijke villawijk Filothei in Noord-Athene, is de stemming totaal anders. "Ik ben heel bang dat we ons spaargeld kwijtraken, dat er 30 of 50 procent afgaat. Dat is gevaarlijk. Het kan hier een Sovjet-Unie worden. Daar ben ik bang voor", vertelt een vrouw die op weg is naar de pinautomaat.

Toch is er begrip voor de nee-stemmers in een van de rijkste wijken van de stad. "Maar 40 procent heeft 'ja' gestemd. Dat komt denk ik omdat iedereen na 6 jaar crisis helemaal op is", zegt een inwoner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl