Staatssecretaris Klijnsma in de Eerste Kamer.

Voorzichtig positieve reacties op pensioenplannen

Veel belangenorganisaties zijn voorzichtig positief over de pensioenplannen van staatssecretaris Klijnsma. De staatssecretaris gaf vandaag een eerste aanzet tot een grondige herziening van het pensioenstelsel. De plannen worden de komende maanden verder uitgewerkt.

Seniorenorganisatie ANBO is tevreden dat de staatssecretaris wil dat de risico's van beleggen met pensioengeld worden uitgesmeerd. Wel waarschuwen ze voor het gevaar op geluk- of pechgeneraties. Door het loslaten van de nu gebruikte 'doorsneesystematiek' (zie kader) zijn generaties erg afhankelijk van economische voor- of tegenspoed.

Vakcentrale CNV vindt het positief dat de risico's collectief gedeeld blijven. Daarnaast herkent de vakcentrale zich in het uitgangspunt van de staatssecretaris dat alle werkenden voldoende pensioen opbouwen. De Vakcentrale voor Professionals (VCP) wil dat ook, maar mist een verplichting in de plannen. De VCP wil dat ook zzp'ers zich moeten aansluiten bij een fonds.

100 miljard

Het Verbond van Verzekeraars kan zich ook vinden in de plannen van Klijnsma. "De pensioenregelingen worden voor de deelnemer beter te begrijpen, zijn makkelijker mee te nemen bij een baanwissel en er kan ook een einde komen aan de subsidiëring tussen jong en oud via de zogeheten ‘doorsneepremie’", stelt het Verbond.

De belangenorganisaties zijn nog wel afwachtend over de uitwerking van de plannen. Zij zijn vooral nieuwsgierig naar wat het nieuwe systeem betekent voor de al opgebouwde pensioenen en wie de rekening betaalt van de stelselwijziging.

Het Centraal Planbureau becijferde eind 2013 dat het loslaten van de doorsneepremie zo'n 100 miljard euro kost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl