NOS Wielrennen

Rodriguez wint dramatische etappe, geel voor Froome

Joaquim Rodríguez (Katjoesja) heeft de derde etappe in de Tour gewonnen. De Spanjaard bleef op de Muur van Hoei de Brit Chris Froome (Sky) en de Fransman Alexis Vuillermoz (AG2R) voor. Bauke Mollema (Trek) eindigde als tiende.

Een zware valpartij na honderd kilometer leidde tot de opgave van wittetruidrager Tom Dumoulin (derde in het klassement). De koers werd even geneutraliseerd en weer hervat met nog vijftig kilometer te gaan tot de finale.

Een man of veertig zat voorin aan de voet van de slotklim. Daar was het wachten op een aanval van Alejandro Valverde, maar die kwam niet in het stuk voor. Froome opende het bal, zag Rodriguez passeren, maar kon zich troosten met het geel.

Die nam hij over van Fabian Cancellara, die ook bij de valpartij betrokken was en op grote achterstand de meet passeerde.

  • AFP
    Michael Matthews kwam niet ongehavend uit de strijd
  • AFP
    Johan Vansummeren kwam niet ongehavend uit de strijd

Dumoulin geeft op na zware val

Na twee dagen op Nederlandse bodem zette de Tourkaravaan zich om 13.40 uur in beweging in Antwerpen voor de derde etappe, 159 kilometer lang en met de finish op de beruchte, want steile Muur van Hoei.

Na een rustige aanloop, met vier renners (Serge Pauwels, Jan Barta, Martin Elmiger en Bryan Naulleau) die kilometerslang 3.00 voorsprong op het peloton verdedigden, sloeg het noodlot toe toen zij bijna waren achterhaald.

Een man of twintig ging met nog circa zestig kilometer hard onderuit en voor onder anderen wittetruidrager Tom Dumoulin en Simon Gerrans betekende dat einde verhaal. Ook Laurens ten Dam zou de strijd gestaakt hebben, maar de Lotto-Jumborenner kon zijn weg toch nog vervolgen.

Uitvallers etappe 3

Renner Ploeg Vermoedelijke blessure
Tom Dumoulin Giant-Alpecin Gebroken schouder
Simon Gerrans Orica GreenEdge Gebroken pols
Daryl Impey Orica GreenEdge Gebroken sleutelbeen
William Bonnet FDJ Nog niet bekend
Dmitri Kozontsjoek Katjoesja Nog niet bekend
Fabian Cancellara Trek Gebroken rugwervels

Wedstrijd enige tijd stilgelegd

De Tourorganistie besloot de koers vanwege de gebeurtenissen tijdelijk te neutraliseren om de gehavende renners, onder wie geletruidrager Cancellera en Rui Costa de gelegenheid te geven weer aan te pikken bij de grote groep.

De koers werd hervat op vijftig kilometer van de finish. Cancellara bleek daarna niet meer goed in staat het tempo bij te benen en al snel werd hij op achterstand gereden. Voorin was het dringen geblazen bij de favorieten, vooral bij het voorlaatste klimmetje op vijf kilometer van de streep.

Door de tempoversnellingen op die klim dunde de voorste groep flink uit en een man of veertig meldde zich bij de beruchte, want steile Muur van Hoei. Een klim van 1,3 kilometer à 9,6%.

Rodríguez pakt rit, Froome geel

Op de Muur, waar ieder jaar weer de beslissing valt in de Waalse Pijl, was het wachten op een jump van Alejandro Valverde, dit jaar winnaar van de koers. Maar de Spanjaard van Movistar was in geen velden of wegen te bekennen.

Halverwege de Muur nam Chris Froome het initiatief. De Tourwinnaar van 2013 leek even een gaatje te slaan,maar toen kwam Rodríguez aanzetten en hij ging erop en erover.

Froome werd tweede, maar nam wel de gele trui over van Cancellara. Froome boekte ook wat tijdwinst op zijn rivalen Vincenzo Nibali, Nairo Quintana (+ 0.11) en Alberto Contador (+ 0.18). Bauke Mollema werd op 0.11 tiende.

  • NOS
    Toptien etappe 3
  • NOS
    Toptien algemeen klassement na etappe 3

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl