Premier Tsipras sprak (3e van links) met andere leiders van partijen in het Griekse parlement
NOS Nieuws

Tsipras krijgt steun leeuwendeel Grieks parlement

De Griekse premier Tsipras heeft bij de nieuwe onderhandelingen met de internationale geldschieters de steun van drie oppositiepartijen in het Griekse parlement. Dat is de uitkomst van de besprekingen die vanochtend begonnen. Alleen de communistische partij KKE en de extreem-rechtse Gouden Dageraad staan niet achter de regering. De laatste partij was niet uitgenodigd.

Deze uitkomst betekent dat Tsipras met het overgrote deel van het Griekse parlement achter zich - 268 van de 300 parlementariërs - naar Brussel kan vertrekken. Minister van Defensie Kammenos zegt dat hiermee de kans op een akkoord met de geldschieters enorm is toegenomen.

Gisteren kreeg Tsipras steun van 61,3 procent van de Griekse stemmers in het referendum over het laatste voorstel van de schuldeisers. De Griekse regering werkt nu aan een nieuw bezuinigings- en hervormingsvoorstel, dat morgen bij de Eurogroep en Europese regeringsleiders wordt ingediend.

Brussel

NOS-correspondent Arjan Noorlander denkt dat de uitkomst van het referendum en de Griekse eensgezindheid geen invloed zullen hebben op de opstelling van de andere eurolanden. "De toon zal hard zijn. Er zal aan de Grieken duidelijk worden gemaakt dat van schuldsanering voorlopig geen sprake zal zijn en dat er meer stappen moeten worden gezet op het bezuinigingsvlak."

Dat blijkt uit ook de woorden van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem: "Elk akkoord zal moeilijke maatregelen omvatten, dat is onvermijdelijk." Hij zei verder dat de komende dagen vooral gekeken wordt of er voldoende vertrouwen en "politieke ruimte" is om een oplossing te vinden.

Tsakalotos

Minister van Financiën Varoufakis is opgestapt. Zijn opvolger is onderminister van Internationale Betrekkingen Evklidis Tsakalotos. Hij wordt vanavond beëdigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl