In mei stortte Greenpeace tien grote keien in de Noordzee
NOS Nieuws

Greenpeace hoeft keien niet uit zee te halen

Greenpeace hoeft de keien die in de Noordzee zijn gestort niet weg te halen. De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat er geen gevaar is voor de vissers.

Visned, die veel vissers vertegenwoordigt, had een kort geding aangespannen tegen de milieuorganisatie. De vissers zeggen dat een schip kan kapseizen als er vistuig achter de grote keien blijft haken. Ook vrezen ze aanvaringen.

De rechter gaat daar niet in mee. Vissers kunnen de grote stenen makkelijk vermijden doordat bekend is waar ze liggen. Daarnaast liggen ze op grote diepte, waardoor aanvaringen uitgesloten zijn. De rechter staat de actie daarom toe.

'Falende bescherming'

Greenpeace heeft de keien ten noordwesten van Den Helder in het water gegooid uit protest "tegen de falende bescherming van de Noordzee". De milieu-organisatie zegt dat de keien ook een functie hebben; ze zorgen ervoor dat er zeeleven op en rond kan groeien.

De vissers hadden het kort geding aangespannen omdat ze niet wilden wachten op een besluit van het Openbaar Ministerie over het vervolgen van Greenpeace. Eerder vanmiddag werd bekend dat het OM heeft besloten niet te vervolgen. Het OM vindt, net als de rechtbank, dat er geen gevaar is voor de vissers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl