NOS Nieuws

Supermarktpizza's veel te zout

Supermarktpizza's veel te zout

In pizza's en lasagne uit de supermarkt zit nog veel te veel zout en ongezonde verzadigde vetten. Volgens de Consumentenbond scoorde geen enkele maaltijd die werd getest een voldoende. Er werden tien pizza's salami en tien bakken lasagne bolognese gecontroleerd.

De zoutste pizza's bevatten 7 gram zout. Het advies van het voedingscentrum is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. In de lasagnes zitten vooral veel ongezonde vetten. Dat komt door het gehakt, de kaas en de bechamelsaus die in de maaltijd zit verwerkt.

Het viel de Consumentenbond ook op dat er maar weinig groente op de pizza zit. In lasagne zit iets meer, maar nog altijd erg weinig. Calorieën zitten er wel veel in. In sommige gevallen wel 1100 calorieën per pizza.

Hartfalen

De Consumentenbond pleit ervoor dat het ministerie van Volksgezondheid afspraken maakt met de levensmiddelenindustrie om afspraken te maken over het terugdringen van de hoeveelheid zout in pizza's.

Zo'n afspraak werd eerder gemaakt over brood. Daar is het zoutgehalte de afgelopen jaren voor een groot deel teruggebracht. De bond wijst erop dat te veel zout slecht is voor de gezondheid. Het kan onder meer hartfalen veroorzaken.

Kritisch

Albert Heijn laat in een reactie weten altijd kritisch naar zijn eigen assortiment te kijken, en waar nodig producten te verbeteren. In veel producten is volgens AH het zoutgehalte al teruggebracht. Lidl laat het door de Consumentenbond geteste lasagne meteen onder de loep nemen. Het bedrijf belooft de maaltijd zo snel mogelijk te verbeteren.

Dr. Oetker had de slechtste pizza. Volgens de Consumentenbond was het wel de lekkerste, maar was het zoutgehalte echt veel te hoog. Ook is de pizza veel te vet. De pizzabakker zegt al bezig te zijn met het verlagen van het zoutgehalte. Dr. Oetker laat ook weten geprobeerd te hebben een pizza op de markt te brengen met een lager vetgehalte, maar die werd niet verkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl