Ter illustratie: hackers aan het werk
NOS Nieuws

Ontwikkelaar hack-software zelf gehackt

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Een pijnlijke situatie voor het Italiaanse bedrijf Hacking Team. De onderneming ontwikkelt hack-software voor bedrijven en overheden en is nu zelf het slachtoffer geworden van een hack.

Sinds gisteravond verschijnen er berichten op onder meer Twitter dat hackers toegang hebben gekregen tot de servers van het bedrijf en 400 GB aan data hebben gestolen. Dit pakket zou via een torrent (een klein bestand dat je via een netwerk van computers het complete bestand laat downloaden) voor iedereen te downloaden zijn en onder andere gevoelige informatie bevatten over klanten.

Via het Twitter-account verspreidden de hackers enkele tweets met bestanden en informatie. De tweets zijn inmiddels verwijderd.

Mensen volgen

Hacking Team maakt technologie waarmee bedrijven en overheden doelwitten, vaak personen, kunnen hacken en vervolgens in de gaten kunnen houden. Dit doen ze door na de hack een virus, zogenoemde spyware of malware, te installeren op bijvoorbeeld een pc of een smartphone.

De virussoftware zou vervolgens chat-berichten, sms'jes, telefoongesprekken en andere vormen van data kunnen opvangen en voor de meest anti-virussoftware niet zichtbaar zijn. Met als gevolg dat de software waarschijnlijk vrij effectief is.

'Hacked Team'. De boodschap dat ook het Twitter-account is gehackt

Controversieel

De software wordt gebruikt door verschillende landen. Om welke landen het gaat, weet officieel niemand. De namen die nu naar buiten komen, kunnen daardoor niet direct worden geverifieerd, schrijft technologiesite ZDNet.

Zo worden naast Europese landen als Duitsland en Hongarije ook de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zuid-Korea, Kazachstan, Saudi-Arabië, Oman, Libanon, Sudan en Mongolië genoemd. Sommige landen uit deze lijst hebben een op z'n minst twijfelachtig internetbeleid, reden waarom de werkwijze van Hacking Team met regelmaat wordt bekritiseerd. Reporters Without Borders heeft het bedrijf als 'internetvijand' aangemerkt.

'Niet alles geloven'

Christian Pozzi, die volgens zijn LinkedIn-profiel voor Hacking Team werkt, heeft op Twitter gereageerd op de hack. Volgens Pozzi wordt er inmiddels samengewerkt met de politie om de hack te onderzoeken. Ook stelt hij dat lang niet alles klopt wat de hackers naar buiten hebben gebracht. Hij heeft zijn account inmiddels verwijderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl