De ingang van het hoofdgebouw van DUO in Groningen
NOS Nieuws

DUO buigt voor Kamer: alle payrollers in dienst

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

Onder druk van de Tweede Kamer heeft de leiding van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) besloten alle payrollers toch in vaste dienst te nemen. Dat heeft de directie de negentien betrokken werknemers vanmorgen laten weten.

Eerder had DUO besloten dertig payrollers een vaste baan aan te bieden, maar de groep van negentien te ontslaan. Argument was dat er voor hen op de langere duur geen structureel werk zou zijn bij de dienst.

Dat risico van overtolligheid speelt nog steeds, zegt een woordvoerder van DUO. Dat de negentien nu toch mogen blijven, is omdat de Tweede Kamer op de laatste dag voor het zomerreces een motie van D66'er Van Weyenberg aannam waarin hier op wordt aangedrongen. "Wij gaan ons nu inspannen om dat structurele werk alsnog voor ze te vinden", aldus de woordvoerder. "Bijvoorbeeld door extra activiteiten naar ons toe te halen."

Asscher

Bij payrolling zijn werknemers niet in dienst van een organisatie zoals DUO, maar werken zij officieel voor een payrollbedrijf, dat de administratie voor zijn rekening neemt. Personeelsleden die er al jaren werken hebben daarom niet dezelfde rechten als collega's die wel in vaste dienst zijn.

Het kabinet wil bij het Rijk af van dit soort constructies, maar DUO trok zich daar aanvankelijk niets van aan. Na een uitzending van de NOS hierover trok minister Asscher van Sociale Zaken aan de bel bij zijn collega Bussemaker van Onderwijs. Die zorgde ervoor dat althans een deel van de in totaal 49 payrollers toch kon blijven. Inmiddels is dat dus de hele groep. "Gerechtigheid bestaat dus toch nog", zegt David Krijgsman, een van de mensen die nu in dienst komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl