NOS Nieuws

Duizenden leerlingen gaan in de zomer 'gewoon' naar school

Om te voorkomen dat ze blijven zitten, gaan 7000 leerlingen deze zomervakantie terug naar school. Tijdens een zomerschool worden ze bijgespijkerd in de vakken waar ze niet goed in zijn.

"25 procent van de vijftienjarigen blijft of is blijven zitten. Dat is niet goed voor de leerling, de school en de belastingbetaler", zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de raad voor het voortgezet onderwijs (VO-raad) in het NOS Radio 1 Journaal. De zomerschool wordt dit jaar voor het eerst landelijk aangeboden, nadat een proef de afgelopen twee jaar een succes bleek. Van de 500 deelnemers die vorig jaar aan de proef meededen, ging 85 procent alsnog over.

Massaproductie

Volgens de voorzitter van de VO-raad wordt er steeds beter ingespeeld op de talenten van leerlingen. "Vroeger was het onderwijs massaproductie, nu is het meer op maat." Rosenmöller ziet de zomerschool als een resultaat hiervan. Op termijn wil de voorzitter van de VO-raad het maatwerk toepassen tijdens het schooljaar.

'We willen onderwijs op maat en geen massa-productie'

Hans van Beekum, directeur van scholengemeenschap Scholen aan Zee in Den Helder, ziet ook liever dat er al tijdens het schooljaar ingegrepen kan worden. "Er is een enorme behoefte aan individuele begeleiding", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. Maar hij komt er nu niet aan toe. "Daar is niet altijd ruimte voor, door overvolle klassen en een druk jaarrooster."

Zomervakantie

De schooldirecteur denkt dat sommige leerlingen door de zomervakantie ongemotiveerd aan het nieuwe schooljaar beginnen, wat er later toe kan leiden dat ze blijven zitten. "Het onderwijs staat in de zomer stil, twee maanden hoeven ze niet te leren. Dat is een achterhaald idee."

Van Beekum ziet de zomerschool als een goede oplossing. "Van de veertien deelnemers zijn er twaalf alsnog overgegaan. Kinderen vinden het heerlijk. Ze gaan heel anders kijken naar de leerstof."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl