NOS Nieuws

Stiptheidsactie van douaniers op Schiphol

'Ambtenaren hebben dubbel en dwars betaald voor de crisis'

Op Schiphol heeft de douane tussen 06.00 en 10.00 uur alle passagiers van aankomende vluchten en hun bagage gecontroleerd. Met deze stiptheidsactie demonstreerden de douaniers tegen het uitblijven van een nieuwe cao voor rijksambtenaren.

De onderhandelingen daarover met het ministerie zitten vast en de ambtenaren zitten nu al meer dan vier jaar zonder cao.

Halverwege de ochtend was de wachttijd voor de douane opgelopen tot meer dan een uur. Reizigers berichtten van chagrijn en ongenoegen onder de honderden wachtenden. "Aan de andere kant is het helemaal mis", zei een passagier die net was aangekomen tegen verslaggever Joris van de Kerkhof.

Flyer

Passagiers werden bij aankomst geïnformeerd met een flyer. Om 10.00 uur werd de actie gestaakt; de verwachting is dat de wachtrijen nu snel oplossen.

In de vroege ochtend komen op Schiphol veel vluchten aan uit Azië en de Verenigde Staten. De eerste passagiers die met de actie te maken kregen, kwamen uit Kuala Lumpur en Jakarta. Ze hadden soms veertien uur in het vliegtuig gezeten. De wachttijd voor de douane liep toen, even na zessen, al op tot twintig minuten.

Sommige passagiers reageerden gelaten op de actie. "Na zo'n lange reis kan dit er ook nog wel bij", zei een vrouw. Een andere passagier was er minder over te spreken. "Ze schrijven sorry, u heeft er niets mee te maken, maar vervolgens vallen ze ons er wel mee lastig." Iemand anders noemde de actie "gezeik" en zei dat mensen in de rij probeerden voor te dringen, wat tot meer frustratie leidde.

Waardering

Cao-onderhandelaar Ouwehand van de vakbond FNV zegt dat het niet de eerste keus is van de bonden om mensen die niets met het conflict te maken hebben te treffen. "Na vierenhalf jaar is dit niet het eerste middel dat we aangrijpen. Ambtenaren lopen ver achter bij de marktsector, dus we vinden het de hoogste tijd dat er wordt opgetreden, zeker tegen minister Blok."

Vorige week waren er vergelijkbare acties in de Rotterdamse haven. Toen werden vrachtwagens extra gecontroleerd. De bonden zeggen dat alles er nu op gericht is om de minister duidelijk te maken dat het ze menens is en dat hij over de brug moet komen. "Dit is niet de eerste actie, we kunnen niet anders. Het werk van ambtenaren verdient waardering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl